Slutartid kan vara knepigt när man lär sig fotografering. I denna artikel går jag igenom vad du behöver veta om slutartid och vad du ska tänka på när du väljer slutartid beroende på typen av bilder du fotograferar.
Din DSLR:s slutartid ger dig värdefull flexibilitet i exponering och klarhet ute i fält. Det finns dock inget recept som passar alla.
Vad händer om din slutartid är för snabb eller för långsam? Ännu viktigare: varför är det viktigt?
Vad är slutartid?
Det enklaste sättet att förklara slutartiden är hur länge ljuset tillåts träffa sensorn. Slutarhastigheten representeras i bråkdelar och hela sekunder (eller till och med minuter för riktigt långa exponeringar). Du kan ställa in den med din kameras respektive ratt (eller menyinställning).
Det typiska intervallet för slutartider varierar från kamera till kamera. I de flesta fall kommer den snabbaste slutartiden som finns att vara mellan 1/8000 sek och 1/4000 sek, beroende på kameran. Den längsta slutartiden som finns är vanligtvis 30 sekunder, men du kan exponeringen längre om din kamera har ett ”bulb”-läge. I Bulb-läget förblir slutarridån öppen så länge du trycker på avtryckaren (eller kabeln).
Ju längre slutartid, desto mer tid har ljuset att lösa på sensorn. Alla rörelser som uppstår när slutaren är öppen kommer att fångas under exponeringens varaktighet. Så om du tar ett foto med en snabb slutartid, kommer handlingen eller rörelsen inom ramen att se ”frusen” eller skarp ut.
Bästa slutartiden för sportfotografering
Nästan allt som har med sportfotografi att göra är dynamiskt. Dina bilder kommer vanligtvis att fånga idrottare eller tävlande som deltar i en mängd olika aktiviteter.
Ditt jobb är att föra in åskådaren av bilden i bildrutan och få dem att känna ansträngningen, spänningen och tempot.
Den allmänna idén är att frysa sportens handling så att du fångar den energin. Sportfotografer förlitar sig ofta på snabba slutartider – vanligtvis 1/500 sek. eller snabbare – och med en kamera som klarar stora bildserier. Atleten är i huvudsak frusen i rörelse vid dessa slutartider. Du kan testa att använda en slutartid på 1/8000 sek, vilket kan tyckas snabbt men som krävs för att frysa en sportspelares rörelse effektivt.
Även om en snabb slutartid ofta rekommenderas för sportfotografering, är det inte det enda alternativet. Jag har upptäckt att de flesta sportfotojournalister tenderar att använda kortare slutartider eftersom deras mål är att dokumentera händelsen. Men vad händer om du vill använda lite kreativ komposition på ditt sportfoto? Innan du överväger att ställa in din slutartid måste du bestämma syftet med bilden. Om du testar till exempel en slutartid på 1/3200 sek kommer sporter såsom cyklar att se helt stillastående ut när de fotas, nästan som om de står still.
Med andra ord beror slutartider på om du vill ha en helt stillastående bild eller om du vill att den ska vara mer dynamisk och fånga rörelserna.
Bästa slutartiden för fotografering av vilda djur
Naturfotografering är en bra genre att följa sportfotografi eftersom dess kompositioner ofta är lika. Vilda fotografer gör nämligen mycket för att fånga djur medan de vilar, jagar eller flyger (för att bara nämna några). Viltfotografer använder ofta snabba slutartider eftersom djur ofta rör sig oförutsägbart.
Betyder det att all naturfotografering kräver att du använder en snabb slutartid? Svaret är att det beror det på önskade resultatet för bilden.
För att frysa rörelser med fåglar i flygning, gör din slutartid till 1/3200. Ännu snabbare för små sångfåglar.
Bästa slutartiden för porträttfotografering
Ofta kommer porträttfotografer att vara mer uppmärksamma på bländarinställningen för sin kamera och objektiv än slutartiden.
Fotografen kan använda en bredare bländare för att introducera ett grundare fokusplan med ett behagligt fall. Det är därför ”snabba” objektiv (f/2.8 eller snabbare) med längre brännvidder (85 mm eller längre) är så populära bland porträttfotografer.
En stor bländare såsom f/1.8 med porträttfoton kan ge ett mycket grunt skärpedjup. Ögoat närmast objektivet kommer vara skarpt, men fokus kommer snabbt faller av när du går längre in i bilden.
Den här artikeln kommer dock att fokusera på hur slutartid, inte bländare, påverkar porträttbilder. Det är min erfarenhet att många porträttfotografer föredrar att använda snabbare slutartider när de tar porträttbilder.
Medan 1/125 sek borde räcka beroende på ljusförhållandena, skulle en säker startpunkt vara 1/250 sek eller snabbare. Det gäller särskilt om du fotograferar en person utanför och vill hålla element som hår och kläder skarpa.
Genom att använda en snabb slutartid på 1/250 sek kan fotografen frysta modellens hår på plats. Om du använder en längre slutartid kan håret bli suddigt och möjligen distrahera åskådaren av bilden.
Medan många porträttfotografer förlitar sig på snabba slutartider för att säkerställa skarpa resultat, finns det något att säga om att experimentera med längre varaktigheter, särskilt om det finns utrymme för kreativitet och roligt.
Ändra slutarhastigheten
I huvudsak är slutaren den del av kameran som låter ljus träffa sensorn under en mycket kort tid efter att du tryckt på avtryckaren.
Vad händer om slutartiden är för hög? Bilden som tas kan bli för mörk. Kameran kan ha problem med att kommunicera med slutarberoende utrustning. Du kan också hitta dig själv med många foton som är kristallklara, men som kan ha tagits för snabbt för att återge din avsedda känslomässiga produkt.
Om slutaren hålls öppen för länge kommer bilden troligen att bli för ljus och eventuellt förvirrad av dina egna rörelser eller motivets rörelse—detta är inte idealiskt.
Här är några vanliga fotograferingsproblem kopplade till felaktigt inställd slutartid:
Bilden är suddig
Om din bild är suddig och du inte gör det med flit finns det en 95 procents chans att ditt problem är slutartiden. För snabbt, och du stjäl motivets anda. För långsam och bilden blir suddig.
Den första frågan att ställa dig själv är om du håller kameran i handen. Om du gör det måste du inse att ingen människa – oavsett hur mycket kontroll de har över sina armar – är kapabel att vara helt stilla. Det kommer alltid att vara lite svaj och skakningar.
Det är därför fotografer har kommit på en allmän tumregel för att mildra suddighet från handhållna bilder: ta din brännvidd, förvandla den till en bråkdel under en, och det är den långsammaste slutarhastigheten du bör använda. Allt långsammare och du kommer sannolikt att se oskarpa ut.
Med andra ord, om din brännvidd är 30 mm, bör du inte fotografera långsammare än 1/30 sekund. Om din brännvidd är 60 mm, inte långsammare än 1/60 sekund. Högre brännvidder – cirka 200 mm och längre – är mer känsliga för rörelser, så du kan behöva använda något snabbare slutartider.
Om du absolut behöver en långsam slutartid och inte kan bli av med oskärpan, måste du använda ett stativ (eller ställa in kameran på en plattform, till exempel en bok). Men innan du går ut och köper ett till dig själv, akta dig för att tunna stativ fortfarande kan orsaka mindre suddigheter på grund av vibrationer och liknande.
Något annat att tänka på: oskärpan kan orsakas av hur du trycker på avtryckaren. Om du inte är försiktig kommer du att flytta kameran när den tar bilden, vilket orsakar oskärpa. Det är därför som fjärrutlösare är så bra för långa exponeringsbilder och till och med smartphoneselfies.
När du väl vet vad ditt önskade resultat bör vara för dina sportfoton, kommer du att kunna bestämma vilken optimal slutarhastighet som ska vara för att uppnå resultatet.
Bilden är frusen
Vad händer om din slutartid är för snabb? Alla fotografier är stillbilder, men det roliga är att en bild ibland kan verka för stillastående. Jag är säker på att du har sett det förut, skillnaden mellan en ”normal” bild och en ”freeze-frame” bild. Om din bild känns frusen i tiden, se över din slutartid.
Generellt gäller att ju snabbare slutarhastigheten är, desto mer fryser den rörelser – och graden av frusen rörelse beror på hur snabbt motivet rör sig. Till exempel kan en promenadhund frysas vid 1/100 sekund medan en löpande hund kan behöva 1/800 sekund eller snabbare. Vill du ha mindre frysning? Sakta ner slutaren.
Dessa typer av bilder är faktiskt riktigt bra för rörelsetunga motiv som bilar, motorcyklar, simmare, löpare och alla typer av stuntare. För det mesta vill du dock undvika för snabba slutartider eftersom det kan se onaturligt ut.
Slutartid för video räknas för mer än effekten av rullande slutare. När du spelar in video på en DSLR kan samma sak hända. Videon kommer att få en obehaglig, kuslig kvalitet om du ställer in din slutartid för snabbt.
Bilden är överexponerad
Ju längre slutartid du har, desto längre tid exponeras sensorn för ljus – vilket betyder ett ljusare foto. För ljus och du kommer att svänga få en överexponerad bild, och det är svårt att återställa en bild som har blivit så överexponerad.
Exponering ur kamerans perspektiv mäts i en enhet som kallas ”stopp”.
Varje gång du halverar eller fördubblar slutarhastigheten, från till exempel 1/125:e av en sekund till 1/250:e, ökar eller minskar du exponeringen av bilden med ett stopp. Detta är lika med att fördubbla eller halvera din ISO, eller genom att bredda eller minska din bländare med ett f-stopp.
Nu finns det många möjliga sätt att fixa överexponering – reducerad ISO, mindre bländare och ibland till och med att använda ett annat mätläge – men om du inte specifikt siktar på en slutarrelaterad effekt (t.ex. kreativ oskärpa eller rörelsefrysning) är det bäst att börja med att öka slutartiden.
Men ibland är en långsam slutartid nödvändig, till exempel när du fotograferar i svagt ljus, tar bilder i mörker och tar bilder av natthimlen. Det är fortfarande möjligt att överexponera den typen av bilder, men det är mindre vanligt. Hur som helst är lösningen densamma: snabbare slutartid.
För video är det lite annorlunda. På de flesta DSLR-kameror på konsumentnivå kan videoslutarhastigheten inte ställas in på lägre än bildhastigheten för själva videon. Lågljusvideo kommer vanligtvis att vara mer bländarcentrerad, med nyare, ultrakänsliga kameror som Sony Alpha-serien som skryter med en otrolig ISO-känslighet som kan utnyttjas på detta sätt.
En sak som nybörjare älskar med DSLR och liknande spegellösa kameror är video med hög slutarhastighet. Det betyder att du kan gå från att fotografera i fullt dagsljus till att fota i en mörk, fuktig källare och anpassa din slutartid för video därefter, ofta utan att ens pausa under den enda, kontinuerliga bilden.
När du har utnyttjat den här metoden en för många gånger, kommer du dock att börja inse nyanserna mellan bilder som du får när du arbetar spontant och reaktivt och det som är resultatet av att fotografera medvetet.
Bilden är delvis svart
Detta sista vanliga slutarhastighetsmisstag involverar externa blixtar. Om du tror att blixtar är så snabba att det inte spelar någon roll vilken slutartid du använder, så skulle du ha rätt – för det mesta. Som det visar sig finns det en situation där blixtar och slutare inte arbetar bra ihop.
Så här ställer du in slutartider för att ta stillbilder
Hur man ställer in slutartid på en Canon
Designad för att stödja artisten som arbetar på kanten, Canon kräver inte heller några andra knappar för att ändra slutartiden.
Bra fotografi är 90 procent beslutsamhet och 10 procent svett. Eller något sådant. Om du hamnar i någon av kategorierna kan du säkert komplettera din insats med kunskap om hantverket.