Objektivspecifikationer kan låta som ett annat språk för nybörjarfotografer eller de som är intresserade av sitt första köp av ett kamerakit. För det mesta vet folk helt enkelt inte deras betydelse, vilket är det som får dem att fatta ett dåligt beslut när de köper ett objektiv.
I den här artikeln kommer jag att definiera alla kameraobjektivspecifikationer du behöver vara bekant med så att du vet att köpa rätt objektiv och när du ska använda vilket objektiv.
Kameraobjektivspecifikationer inkluderar olika typer av objektiv, brännvidder, bländarområde, gängstorlekar, fästen, objektivhastighet, sensorkompatibilitet, modellnummer, stabiliseringstyper, fokuseringsmotorer, specialmaterial.
Det finns mycket att täcka så låt oss börja.
Låt oss först definiera ett kameraobjektiv. Ett kameraobjektiv är en optisk kropp som fästs på kamerahuset. Vissa objektiv är borttagbara, medan andra är permanent fästa på kamerahuset. Objektivet är den viktigaste funktionen på digitalkameran, förutom bildsensorn.
Kategorier av objektiv
Det finns två huvudkategorier av kameralinser:
Prime objektiv
Ett prime-objektiv är ett objektiv med en specificerad brännvidd som inte kan zoomas in. Brännvidden är skillnaden mellan både objektivets konvergenspunkt (linsens optiska centrum) och kamerans sensor.
Prime-objektiv kan lätt identifieras eftersom de har ett enda nummers brännvidd, till exempel 85 mm, och inte ett område som 35 mm-75 mm.
Bländare på prime objektiv kan vara små eller stora. Maximala bländare på prime-objektiv sträcker sig normalt från f/2.8 till f/1.2.
Zoomobjektiv
Ett zoomobjektiv har en mer komplicerad mekanism jämfört med ett primeobjektiv då det är den som kan hålla fokus när brännvidden ändras. Det är därför ett primeobjektiv ofta är smalare än ett zoomobjektiv.
Det fantastiska med zoomobjektiv är att de erbjuder mycket flexibilitet eftersom brännvidden kan justeras av fotografen när han eller hon behöver komma nära utan att fysiskt behöva komma nära objektet som de försöker fånga.
Hur läser du kameraobjektivspecifikationer?
Det stora utbudet av specifikationer och funktioner som är tillgängliga när du köper ett objektiv till din kamera är tillräckligt för att förvirra framförallt nybörjare men även mer erfarna fotografer.
SLR-kameror och spegellösa kamerasystem är värdefulla investeringar eftersom de levererar bilder av hög kvalitet som mobilkameror helt enkelt inte kan motsvara på grund av sina specifikationer. Det är inte svårt att ta reda på vilken typ av objektiv du behöver om du vet vad du letar efter. Och du kan bara veta vad du letar efter om du verkligen förstår vad kamerobjektivspecifikationer betyder.
Låt oss hoppa direkt in och få alla kameraobjektivspecifikationer förklarade. Allt du behöver göra för att läsa objektivspecifikationerna är att titta på bokstäverna och siffrorna på objektivets cylinder.
Vad är bländarspecifikationen?
Bländaren på ett objektiv fungerar på samma sätt som dina ögon, öppnas och stängs som svar på mängden ljus du får. Det maximala bländarvärdet för ditt kameraobjektiv, mätt i ”f-tal” eller ”f-stopp”, representeras normalt på ett mycket liknande sätt på alla objektiv. Tänk på att presentationen av bländarstorleken kan variera, till exempel kan f/2.8 visas som ”1:2.8”, men siffrorna visar samma sak: maximal bländare för ditt kameraobjektiv.
Objektiv med ett lågt antal enkel bländare eller lågt antal bländare är snabbare eftersom de släpper in mer ljus och är också bättre lämpade för fotografering i svagt ljus.
Alternativt kommer du att se ett bländarintervall, som f/3.5-5.6 om du använder ett zoomobjektiv. Här återspeglar de två bländarvärdena största möjliga bländaröppning inom zoomområdet för din kamera. Den största öppningen kommer att ändras beroende på vilken brännvidd på zoomobjektivet du använder.
Du måste vara medveten om detta eftersom du inte alltid kommer att kunna använda den största bländaren, det är bara hur optiken i ett zoomobjektiv fungerar.
Eftersom vi redan nämnde termen ”f-stop” ovan, låt oss gå vidare och definiera den. F-stopp även känt som ”f-nummer” och representerar förhållandet mellan objektivets brännvidd och diametern på ingångspupillen, dvs det representerar bråkdelen av bländaröppningen.
Men för att göra saker tydligare kan vi definiera det som ett nummer som kameran visar när du ändrar storleken på objektivets bländare. Faktum är att bokstaven ”f” står för brännvidd och vanligtvis kan du se den skriven så här: f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, etc. Baserat på objektivet, bländarstorleken varierar oftast mellan f/1.0 och f/32.
Utöver brännvidden är en annan viktig del när folk pratar om objektiv ’bländare’. Bländare är ett ord som betyder ”öppning”, och beskriver storleken på hålet i ett objektiv som ljuset passerar genom på sin väg till kamerans sensor.
Bländare beskrivs som en bråkdel av ett objektivs brännvidd, och det är härifrån uttrycket ”f stop” också kommer. Bländare mäts i F-stopp, eftersom de är bråkdelar av brännvidden.
Om du fotograferar med ett objektiv som har en brännvidd på 50 mm, och du fotograferar med ett objektiv med en bländare på f/2.0 betyder det att diametern på hålet i din kamera är 25 mm tvärs över. Hur kom vi på det? Tja, 50/2 = 25 mm. På samma sätt, om du fotograferar med f/4.0, är storleken på hålet i ditt objektiv 50/4 = 12,5 mm.
Märkte du hur när f-talet blev större, att bländaren blev mindre? Bra, för den biten är viktig. När det kommer till f-stopp så pratar vi om bråk, så f/2 är större än f/4, vilket i sin tur är större än f/8.
Som du kanske föreställer dig betyder en större bländare (alltså ett mindre f-stopp-tal) att mer ljus passerar genom objektivet på väg till sensorn. Mer ljus är bra om du tar bilder i svagt ljus.
När det kommer till att välja objektiv är den viktigaste siffran den maximala bländaren. Det här är den största bländaren ditt objektiv kan använda när du tar ett foto, och det är ett uttryck för hur ”ljust” ditt objektiv är. Som en allmän regel är ljusare bättre.
Vad är specifikationen för filterstorleken?
Filter är fästen som vanligtvis är gjorda av glas i syfte att förbättra eller modifiera vad kameran ser medan filterstorleken är den inre diametern på objektivet där de passar. Det finns gängor som detta filter sätts på genom att skruva fast. Vanligtvis skrivs denna filterstorlek på framsidan av ett objektiv uttryckt i millimeter (mm) och kan ha markeringen ”Ø” bredvid sig.
Här är några av de vanligaste filterstorlekarna: 30,5 mm, 35,5 mm, 37 mm, 39 mm, 40,5 mm, 43 mm, 46 mm, 49 mm, 52 mm, 55 mm, 58 mm, 62 mm, 67 mm, 72 mm, 77 mm, 82 mm, 86 mm, 95 mm, 105 mm, 112 mm 122 mm och 127 mm. Men om du har en DSLR-kamera är chansen stor att du skulle behöva ett filter med storleken någonstans mellan 49 mm och 77 mm eftersom de är de vanligaste för DSLR-kameror.
Vad betyder kameraobjektiv ”mm”? – Brännvidd
Varje objektiv har ett nummer med ”mm” skrivet på. ”mm” är brännvidd, och brännvidd har en enhet av millimeter, där en mm är 1/10 av en centimeter (cm) och 1/1000 av en meter (m). I kameraobjektivpecifikationer spelar millimeter en viktig roll – de används ofta. För människor som bor i Amerika är detta svårare att förstå eftersom det amerikanska mätsystemet är imperialistiskt och inte metriskt. 1 mm är 0,03937 inch.
Många objektiv är tillgängliga med ett variabelt brännviddsområde, som från 18 till 55 mm, och vissa objektiv har en enda brännvidd (prime objektiv). Zoomobjektiv är i princip objektiv med en justerbar brännvidd som kan zooma in och ut för att föra dig närmare eller långt från ett motiv.
Även om många människor, särskilt nybörjare, inte spenderar mycket tid på att tänka på brännvidd eftersom det involverar tekniska data, något som många väljer att ignorera, är det viktigt att känna till objektivets brännvidd för att få ut det bästa av objektivet.
När ljuset passerar genom din kamera vänds det upp och ner.
Sensorn är inte klistrad på baksidan av kameran. Istället är den någonstans inuti kamerahuset.
För övrigt är denna vänd upp och ner vilket är varför en SLR-kamera måste ha en Pentaprism (utbuktningen på toppen av din kamera) – detta vänder bilden upp och upp igen.
När två linjer skär varandra måste de korsa någon gång. Inom optik är denna korsningspunkt känd som en ”nodalpunkt”. Avståndet från denna punkt till din bildsensor är din ”brännvidd”.
Varför är brännvidd viktig?
Brännvidden för ett objektiv beskriver hur brett synfältet är, och detta är i sin tur direkt proportionell mot hur ”brett” ett objektiv är.
Föreställ dig att platsen som strålarna korsar är längre bort från bildsensorn.
Detta skulle få föremålet att se mycket större ut.
Som du kan se skapar en låg brännvidd en vid synvinkel – vilket är anledningen till att objektiv med låg brännvidd kallas ”vidvinkelobjektiv”. Motsatsen är också sant: En lång brännvidd skapar en smal synvinkel; dessa objektiv är kända som ”teleobjektiv”.
Telefoto och vidvinkelobjektiv
Vidvinkelobjektiv har kortare brännvidd än teleobjektiv som har större brännvidd. En brännvidd på 35 mm eller mindre är vanlig för vidvinkelobjektiv. Brännvidden på teleobjektiv börjar runt 70 mm och uppåt.
Vidvinkelobjektiv fångar en större del av scenen, medan ett teleobjektiv bara fångar en liten del. Båda har sina fördelar baserat på dina behov.
Objektiv med olika brännvidder tjänar en mängd olika syften. Om du till exempel fotograferar djur, skulle ett objektiv med en större brännvidd (minst 300 mm) tillåta dig att komma närmare ditt föremål utan att skrämma bort det. Ett objektiv med vidvinkel kan vara att föredra när du fotograferar byggnader eftersom det hjälper dig att se hela objektet där du står utan att behöva gå långt bakåt.
När är det lämpligt att använda ett vidvinkelobjektiv?
Medan vidvinkelobjektiv är nödvändiga för att fotografera scener som kan mätas i kilometer, såsom landskap, kan ett objektiv med vidvinkel överdriva ditt objekts egenskaper, vilket gör det olämpligt för porträttfotografering. Objektets egenskaper tenderar dock att räta ut vid 70 mm. Större brännvidder gör att ansikten verkar större. När värdet precis går över 100 mm blir resultatet lite udda, objektets profil börjar se stor ut.
När är det lämpligt att använda ett teleobjektiv?
Teleobjektiv är särskilt användbara när du inte kan gå nära objektet, men de kan också användas för andra ändamål, som porträttfotografering. Det rekommenderas att ta porträtt med ett 70-85 mm objektiv.
Eftersom objektiv inducerar olika former av förvrängningar vid olika brännvidder är brännvidden avgörande för porträttfotografering.
Helbilds- och beskärningsobjektiv
Fullformat och beskärning är två termer som gäller objektiv men som faktiskt har att göra med kamerasensorer. För att göra saker väldigt enkelt är en helbilds DSLR-sensor lika med storleken på en 35 mm filmram på en gammal SLR medan en sensor för beskärningsram är mindre än en 35 mm. Det kan vara till och med halva storleken.
Objektiv är märkta så att du vet hur de kommer att fungera på kameror med helskärmssensorer och sensorer för beskärning. Till exempel är ett Nikon-objektiv märkt som ”FX” gjort för fullformatskameror, men det kommer också att fungera på beskärningskameror. Skillnaden är att på en kamera med beskärningsram kommer den inte att producera en gröda. Ett ”DX” Nikon-objektiv är endast avsett för en kamera med beskärningsram.
För Canon är etiketterna annorlunda. Helbildsobjektiv är märkta med ”EF” och linser för beskärning med ”EF-S”. EF-objektiv kan användas på båda typerna av kameror. EF-M-objektiv är gjorda för spegellösa kameror.
En bra sak med objektiv med beskärningsram är att de har en mindre bildcirkel vilket leder till mindre material som behövs (billigare pris) och mindre storlek (portabilitet).
MACRO specifikation
Beteckningen ”Macro” som finns på vissa objektiv betyder helt enkelt att objektivet kan arbeta nära motivet till skillnad från andra typer av objektiv. Detta kan innebära att linsen praktiskt taget vidrör motivet som en insekt.
Utan att bli för tekniskt kan ett makroobjektiv fokusera från oändlighet till 1:1 förstoring, vilket bara betyder samma storlek på objektet som visas på sensorn som i verkligheten. Makroobjektiv har ofta ett brännvidd på 90 mm till 105 mm och en snabb bländare runt 2,8.
Stabiliseringsspecifikation
Typen av stabilisering som finns i ett kameraobjektiv är ofta skriven på cylindern och den faktiska formuleringen är varumärkesspecifik. Nikon använder till exempel etiketten ”VR” för vibrationsreducering, Sigma använder ”OS” för optisk stabilisering, Canon använder ”IS” för ”image stabilisation”. Sony har ännu en typ av språkspråk med ”OSS” för optiskt stabilt skott.
Fokusspecifikation
Vissa objektiv kan vara märkta AF för autofokusobjektiv eller MF för manuellt fokusobjektiv.
Förutom en omkopplare på kamerahuset kan objektiven ha en omkopplare för manuell fokus/autofokus på cylindern som kan märkas AF/MF eller M+A/M. M+A/M kopplar faktiskt ur växeln och drivaxeln i objektivet.
Motortypspecifikation
När du ser dessa etiketter hänvisar de till typen av fokuseringsmotor inuti objektivet, som endast är tillämplig på autofokusobjektiv. Återigen är detta objektivmärkesspecifikt och inkluderar Canons USM- Ultra Sonic Motor som fokuserar snabbare än en vanlig motor, Nikons SWM- Silent Wave Motor som är snabbare och tystare, Sigmas HSM- Hyper Sonic Motor som är mer kompakt, snabbare och tystare, Sonys SSM- Super Sonic Motor som är snabbare och nästan tyst.
Glasspecifikation
Specifikationer som låg dispersion (LD), extra dispersion (ED), special low dispersion (SLD), extra refractive (XR), extraordinary low dispersion (ELD) och ultra low dispersion (ULD) hänvisar alla till glasets kvalitet i objektivet. Alla dessa säger att glaset är bättre än i ett standardobjektiv.
Hur du balanserar ditt kamerahus och objektiv
Så: Den första lektionen här är denna: När du köper objektiv, köp de bästa du har råd med. Om du funderar på att spendera 7000 på ett kamerahus är det inte en så dålig idé att budgetera ytterligare 7000 på objektiv också. Eller, uttryckt på ett annat sätt: Spendera inte mycket pengar på ett kamerahus och snåla sedan med objektiv: Du kommer att bli besviken över skärpan du får, och det finns inget så nedslående som att inte få de resultat du får hoppas på.
Vad jag menar här är det här: Om du funderar på ett kamerahus i mellanklassen och ett mellanklassobjektiv skulle jag överväga att istället köpa ett kamerahus för ingångsnivå och ett objektiv på hög nivå. När det är dags att uppgradera ditt kamerahus kommer du att skörda frukterna.
Följ detta råd även om du har en begränsad budget.
Om du har 7000 på ditt bankkonto och funderar på att köpa ett nytt kamerahus, ta inte detta som att du bara ska spendera hälften på ett kamerahus och hälften på ett objektiv. För all del, köp ditt första kamerahus med ett standardobjektiv: Du kan fortfarande få några fantastiska bilder.
Vad gör ett kameraobjektiv?
Ett kameraobjektiv är en enhet som innehåller ett eller flera linselement. Som mest grundläggande är dessa ”element” bitar av formade glas som ”böjer” ljus på olika sätt. Varje element har en lite olika funktion, men de spelar fint ihop för att bilda en skarp bild.
Ett kameraobjektiv har egentligen bara ett jobb som är att fokusera ljusstrålar på ditt bildchip/bildsensor. Hur enkelt det än låter, det finns en enorm vetenskap som går in i objektivdesign. Den största utmaningen är att du inte bara vill att objektivet ska vara skarpt på ett ställe: du vill att ditt foto ska vara perfekt skarpt över hela bildens bredd, hela vägen ut i hörnen.
Om det inte lät tillräckligt komplicerat finns det frågan om zoomobjektiv: Med ett zoomobjektiv förblir allt ovanstående sant, men objektivet måste fokusera ljusstrålarna till mycket exakta platser på bildsensorn, samtidigt som det erbjuder fotograf en variation av brännvidder. Den fullständiga komplexiteten i detta ligger långt utanför ramen för denna artikel, men var säker på att ingenjörerna som designar kameralinser är jävligt smarta människor.
Skärpedjupsindikatorer
Kameror som har avståndsindikatorer har vanligtvis också skärpedjupsindikatorer. Dessa är vanligtvis markerade som ”22”, ”11” och ”8”, eller något olika nummer, baserat på objektivets design och egenskaper.
Dessa markeringar indikerar i princip hur mycket av fotot som kommer att vara i acceptabelt fokus vid en viss bländare. När du tar bilder på f/22 (en relativt liten bländare), och du fokuserar ditt objektiv på oändligheten, kan du upptäcka att allt från cirka 3 meter och framåt är i princip i fokus:
Det här är bra, men hur är det med den enorma mängd saker bortom oändligheten som skulle vara i fokus? Oändlighet är oändlighet, så i själva verket ”slösar” du bort mycket av ditt skärpedjup. Det är här skärpedjupsindikatorerna kommer in: Du kan använda denna kunskap för att ta bilder där det mesta av ditt foto är i fokus. Genom att ställa in kameran på manuell fokus, välja f/22 och använda skärpedjupsindikatorerna på ditt objektiv kan du ta bilder där allt från 1 meter och framåt är i fokus
Objektivfästen
Ditt objektiv måste anslutas till ditt objektiv på något sätt – och det gör det via ett objektivfäste. Det finns två huvudtyper av fäste: skruvbeslag och bajonettbeslag. Den förstnämnda används så sällan nuförtiden att den i princip kan ignoreras: Alla kameratillverkare har bestämt sig för att använda bajonettbeslag istället.
Fördelarna är uppenbara: Det går mycket snabbare att byta objektiv, objektiverna sitter säkrare på kamerahuset och att använda bajonettkopplingar gör det möjligt att ha elektriska anslutningar mellan kamerahuset och objektivet — en nödvändighet för elektronisk kontroll av bländare och automatisk fokus.
Den nuvarande generationens Canon-objektiv använder EF- eller EF-S-bajonettkopplingar. EF-objektiv kan användas på EF-S-kameror, men inte vice versa.
Det beror på att EF-S-objektiv är designade för mindre sensorer — detta har fördelar (om ett objektiv inte behöver lysa upp en sensor i full storlek, är det ingen idé att använda det extra glas som krävs, så objektiven kan vara mindre och lättare) , men det har också nackdelar: om du byter till ett fullformatskamerahus senare kan du bara ta dina EF-objektiv över, inte dina EF-S.
Nikons nuvarande generation av objektiv är F-fattningsobjektiv; deras linser designade för mindre sensorer kallas DX-objektiv. De har även 1-seriens objektivfäste för sina EVIL-kameror.
Varje kameratillverkare har sitt eget objektivfäste (det anmärkningsvärda undantaget är Four-Thirds-fästet, som stöds, men inte används exklusivt, av flera tillverkare), och de är i allmänhet inte utbytbara.
Det är möjligt att köpa adaptrar för att använda en tillverkares objektiv på en annan tillverkares kamerahus. Detta gäller särskilt för EVIL-kameror, där de små sensorstorlekarna gör det enklare att anpassa sig till i stort sett vilket objektivfäste som helst — Novoflex marknadsför till exempel 11 olika adaptrar för kamerafästet Micro Four Thirds.