Älskar du foton där flödande vattnet ser mjukt ut?
Men hur fungerar det egentligen? Svaret är långtidsexponering, eller lång exponering. Med iPhone är lång exponering en barnlek. Du behöver ingen fotoexpertis och du behöver inte redigera bilden på 10 minuter.
Lång exponering på iPhone fungerar när du tar bilder i live-läge. Så se till att Live-läget (tillgängligt från iPhone 6S) är påslaget när du trycker på fotoutlösaren. När ditt Live Photo har skapats kan du öppna det i appen Foton. Dra fingret uppåt på fotot. Detta öppnar effekterna under bilden. Här sveper du i sidled tills det fjärde och sista alternativet är lång exponering.
Exponeringstiden du kan använda här är för iPhone Live Photos 3 sekunder. Denna långa exponering är tillräckligt för att mjuka upp rinnande vatten. Så om du fotograferar ett vattenfall eller ett vågigt hav, till exempel, får du bra resultat med den långa exponeringseffekten i Live Photo.
För att tillämpa den långa exponeringen med iPhone behöver du bara svepa uppåt med fingret och välja motsvarande effekt där
Ditt foto kommer att zoomas in lite av den långa exponeringen i live-läge. I kanterna betyder den långa exponeringen att något skärs av. Därför bör du om möjligt lämna gott om utrymme runt ditt fotomotiv.
iPhone 11 Pro erbjuder också möjligheten att ta en långtidsexponering på upp till 30 sekunder i mörker. iPhone kopplar då automatiskt på nattläget som krävs för detta. Med denna kan du till exempel ta bra bilder på stjärnhimlen.
För att kunna använda den på iPhone räcker det med ett Live Photo. Det är nu viktigt att veta att Live Photo börjar innan fotoknappen faktiskt utlöses. Eftersom ett Live Photo fångar sekunden före avtryckaren såväl som sekunden efter avtryckaren. Under den långa exponeringen sys sedan bilderna ihop.
Det är därför extra viktigt att du håller din iPhone stilla när du skapar Live foton. Och det är före atryckningen och även efter avtryckningen. Å andra sidan, om du skakar precis innan eller strax efter att du tagit fotot kommer den långa exponeringen att ge ett suddigt resultat. Eftersom iPhone har en bildstabilisator är det oftast fullt möjligt att hålla iPhone stilla med handen i 3 sekunder.
Om du använder iPhone och skakar efter eller innan du trycker på fotoknappen kommer livefotot tyvärr inte att kunna ge ett bra resultat med den långa exponeringen
Men för att få riktigt skarpa och bra bilder är stativ den ännu bättre lösningen eftersom detta undviker skakningar när du tar bilder. När du är på språng tenderar dock stora, tunga stativ att vara irriterande. Som tur är finns det lätta och portabla stativ som du kan använda.
Från iPhone 11 kan du också använda nattläge. Nattläget, som också använder lång exponering, aktiveras automatiskt så fort det är mörkt. Här kan du ställa in en lång exponeringstid på upp till 30 sekunder. Bara nattläget är dock ingen garanti för att du får ett välexponerat foto. För iPhone behöver definitivt en ljuskälla för detta. Utan ljus kan ditt foto bara bli svart.
Ljuskällor som kan fotograferas bra i mörker på grund av den långa exponeringen är till exempel stjärnor, månen, eld, fyrverkerier eller upplysta byggnader
Om du öppnar kameraappen på iPhone 11 / 11 Pro i mörker kommer nattläget automatiskt att visas som ett inställningsalternativ. Ikonen för nattläge finns bredvid blixten. Om du trycker på nattlägesikonen öppnas skjutreglaget för individuell inställning av exponeringstiden. Som regel är exponeringstiden initialt inställd på 2, 3 eller 5 sekunder. Du kan sedan välja önskad exponeringstid genom att dra reglaget åt sidan.
Om du drar fingret hela vägen åt vänster kommer du till maximal exponeringstid på 30 sekunder. Håll skjutreglaget på maximalt ett ögonblick för att låta iPhone låsa den 30 sekunder långa exponeringen. När du sedan trycker på fotoutlösaren startar iPhone den långa exponeringen och räknar ner de återstående sekunderna.
Precis som med Live Photo är det också viktigt för den långa exponeringen i nattläge att du håller iPhonen still. Med en lång exponering på 30 sekunder kommer minsta lilla skakning att göra ditt foto suddigt. Vi rekommenderar därför att du använder ett stativ.
Om du integrerar människor i bilden måste de förbli väldigt stilla. Annars blir konturerna suddiga. Det är oftast lättare när personen sitter istället för att stå. Du kan också förinställa fokus och ställa in AE/AF-lås. Det gör du genom att hålla fingret nere på önskad fokuspunkt på displayen länge. Detta säkerställer också att ditt foto blir skarpare i slutändan.
Ytterligare tips: I mörker är iPhone ännu mer känslig för kameraskakningar. För att få bilden så skarp som möjligt är timern (självutlösare) till hjälp. För att göra detta, tryck på pilen i kameraappen, som öppnar de andra inställningsalternativen. Därifrån väljer du timerikonen. Du kan välja mellan 3 och 10 sekunder.
Om du inte själv vill vara med på bilden och behöver tid att gå in i bilden finns det en inställning som gör att fotoavtryckaren startar den långa exponeringen efter 3 sekunder. Eftersom du inte längre rör vid iPhone är den långa exponeringen ännu mer stabil.
Om du gör en lång exponering med iPhone i nattläge är det viktigt att det inte skakar. Varken motivet eller iPhonen ska röra sig under exponeringstiden.
Hittar snabbt långa exponeringar på iPhone
När du börjar använda långa exponeringar på din iPhone kommer din iPhone att skapa ett eget album för detta. Du hittar automatiskt alla foton som du har ställt in med lång exponering i albumet Lång exponering. Dessutom lagras dina foton fortfarande i albumet ”Nyligen skapat”. Har du även sparat dem i ett annat album hittar du dem såklart också där.
Du kan också hitta alla foton som du ställt in med iPhone lång exponeringseffekt i albumet Long Exposure i din fotoapp
iPhone långa exponeringar med appar
Om du inte har en iPhone 11 elelr senare eller vill ta längre exponeringar under dagen så finns det appar för detta. En populär app är iOS-appen Camera+2
Med denna kan du även utföra långtidsexponeringar på upp till 30 sekunder. Camera+2-appen är avgiftsbelagd och tillgänglig i App Store.
Lång exponering kallas slutartid
Du kan välja ”Långsam slutare” i menyn för att kunna ställa in exponeringstider därefter. En kontroll öppnas då i appen, med vilken du kan ställa in längden på slutartiden (exponeringstiden). Precis som med iPhone 11 (Pro) går timern då även ner i Camera+2-appen under de långa exponeringarna. Så du kan se exakt hur många sekunder iPhone redan har exponerats med appen.
Det är också viktigt här att du håller din iPhone helt stilla under exponeringstiden. Alla som är mer bekanta med fotografering hittar också ISO-värdet i Camera+2-appen, som kan justeras därefter.
Längre exponeringstider på upp till 30 sekunder är också möjliga utan iPhone 11 (Pro). Till exempel med Camera+2-appen.
Exempel och idéer för långa exponeringar med iPhone
Nu att du vet hur långa exponeringar är möjliga med iPhone går vi igenom några exempel och idéer på bilder som du kan skapa själv med din iPhone.
1: Få vatten att verka mystiskt
Om du är på en strand , flod- eller vid en sjö kan du fotografera vattnet när det rör sig. Detta är särskilt vackert när det finns stenar eller grenar på stranden som översvämmas av vattnet. Det bästa sättet att göra detta är att knäböja och hålla iPhone nära marken. Ju närmare vattnet du kommer, desto bättre brukar det vara.
Det viktigaste är att du kommer ihåg att använda Live-läget.
Om du fotograferar en vik med vågor kan den långa exponeringen av livefotot få en spännande och mystisk effekt.
Även den långa exponeringen av en vågig vik kan vara mystisk och spännande.
2: Lång exponering av ett vattenfall
Ett av de motiv som oftast fotograferas med lång exponering är vattenfallet. Eftersom vattenfall rör sig snabbt är den korta exponeringen av livefotot redan tillräckligt bra. Genom att ställa in effekten för lång exponering kan du få vattnet att se flytande mjukt ut
Vattenfall kan skapas med iPhone Live-läge och lång exponeringseffekt mycket bra.
3: Fyrverkerier med iPhone och fotografera lång exponering
Fyrverkerier används ofta på nyårsafton eller speciella tillfällen. Med hjälp av nattläget och den långa exponeringen på iPhone kan du ta bra bilder på fyrverkerier. Om du inte har nattläge (ingen iPhone 11) kan du alternativt använda en app som Camera+.
4: Rita eller skriv något med ljus
Om du fotograferar med lång exponering i nattläge kan du också sätta något skrivet eller målat på bilden. Detta är möjligt eftersom den långa exponeringen inte bara tar en ögonblicksbild, utan ett foto över flera sekunder. Om du till exempel ritar ett hjärta i luften med ett tomtebloss och fotograferar det med lång exponering, kommer du att se hela hjärtat på bilden.
Detta kräver naturligtvis precision. Väldigt få fotografer lyckas ta en sådan bild på första försöket. Så ge inte upp om ditt foto inte blir perfekt första gången. Istället för tomtebloss kan du för övrigt också använda vilken som helst annan ljuskälla som du kan hålla bekvämt och säkert i handen.
5: Roterande fotomotiv
Den långa exponeringen fungerar också särskilt bra när du fotograferar saker som roterar. Detta kan till exempel vara ett pariserhjul eller en väderkvarn. Rotationen av en propellermaskin i luften verkar också mjukare med den långa exponeringen. Om du fotograferar något som snurrar i vanligt fotoläge, annars ser det alltid ut som om det är stilla.
Om det roterande motivet är jämnt belyst brukar det se särskilt vackert ut på bilden. Då blir rotationen i den långa exponeringen flytande av ljuset.
6: Fotografera livliga gator med ljusa linjer och lång exponering för iPhone
Även för denna typ av lång exponering använder vi nattläget på iPhone eller en app som Camera+2. För för att kunna fotografera gator med ljuslinjer behöver vi ljus. I det här fallet är det enklast om du fotograferar i en stad på en livlig gata. Om det finns en bro som korsar gatan är detta den perfekta platsen för ditt foto.
De förbipasserande bilarna och eventuellt även lastbilar, mopeder mm kör i mörker med ljus. För att fånga fordonsljusen som en ljuslinje på bilden måste fordonen vara i rörelse. Om möjligt bör du inte placera dig vid ett trafikljus och undvika trafikstockningar under rusningstid.
Du kan sedan fotografera de rörliga fordonen med lång exponering. Som regel räcker några sekunders exponeringstid här. Ett stativ är också viktigt för denna långa exponering med iPhone för att ta bilder utan att skaka.
7: Fotografera blixten under åskväder.
Du måste vara snabbt för denna typ av lång exponering. Eftersom blixtar bara kan ses på himlen i några sekunder. Och tyvärr vet man oftast inte i förväg när exakt blixten kommer. Om ett åskväder kommer behöver du en plats varifrån du kan se himlen och ta bilder. Du bör sedan placera din iPhone på ett stativ och göra dig redo för den långa exponeringen.
Så snart blixten dyker sedan upp på himlen, utlös fotot därefter. Eftersom blixtar kan ses särskilt bra i mörker, används vanligtvis nattläget eller en extra app här
Fotografera ljusstrålar med iPhone lång exponering.
På grund av den långa exponeringen med iPhone kan du tydligt presentera ljusstrålar i dina bilder. Det som inte riktigt kommer till sin rätt i en normal bild iscensätts med den långa exponeringen. Om du väljer ett motiv där en konstant ljusstråle kastas mot himlen kan du använda lång exponering för att visa det kraftfullt. Eftersom ljusstrålar främst används i mörker behöver vi iPhone nattläge eller en lämplig app för detta.
Exempel på denna typ av Fotografier som fungerar bra är till exempel ljusstrålarna från en fyr eller en kraftig ficklampa hålls upp mot himlen. En fackla eller andra ljuskällor är också väl lämpade för denna form av lång exponering.
Du kan också iscensätta ljusstrålarna från en fyr eller en ficklampa med hjälp av den långa exponeringen
iPhone lång exponering – Slutord
Du har nu sett hur lång exponering fungerar med iPhone och vilka möjligheter du har. Framför allt är effekten som du enkelt och utan större förkunskaper kan använda med Live Photos ett stort mervärde för (hobby)fotografer! Ur vår synvinkel är det fina med det att du bara applicerar långexponeringseffekten efteråt. Så du behöver inte oroa dig för exponeringstiden eller liknande när du tar bilden.
Allt du bör internalisera när det gäller den långa exponeringen med iPhone är att håll den stilla. Så ta bilder utan att skaka. Om du även vill ta långexponeringsbilder i nattläge är ett stativ också att rekommendera.
Eftersom det långa exponeringsläget introducerades först 2019 med iPhone 11-generationen, har mycket hänt sedan dess. Idag kommer alla iPhones med detta läge som dessutom har blivit bättre och mer avancerat med åren.