När du köper en ny iPhone är inställningarna i din kameraapp initialt inställda som standard. Du kan antingen behålla standardinställningarna från Apple eller ändra dem manuellt efter eget tycke. Du hittar iPhone-kamerainställningarna under Inställningar – Kamera. Du måste scrolla ner lite för detta.
För att gå rakt på sak: Vi rekommenderar att du ändrar en inställning i synnerhet. Nämligen aktiveringen av rutnätslinjerna.
Kanske känner du redan till tredjedelsregeln inom fotografering. Bilden är uppdelad i nio lika stora rektanglar. De resulterande korsande linjerna fungerar som en guide för dig i kompositionen av bilden. Om möjligt bör du placera ditt fotomotiv på en av linjekorsningarna för att göra det visuellt intressant.
Om du aktiverar rutnätslinjerna i iPhone-kamerainställningarna kan du du kan se skärlinjerna på skärmen när du tar bilder. Detta gör det lättare för dig att arrangera ditt fotomotiv (eller flera motiv) på bilden.
Nedan visar vi vilka inställningar vi rekommenderar
1: Behåll inställningar
Under valet ”Behåll inställningar” hittar du tre inställningsalternativ:
Kameraläge: När du öppnar kameraappen på iPhone hoppar den vanligtvis alltid till ”normal” Foto. Om du till exempel tar en video eller ett porträttfoto och stänger kameraappen igen, öppnar den automatiskt det vanliga fotot igen nästa gång. Om du däremot aktiverar den gröna stapeln i kameraläge, kommer ditt senaste val att behållas. Så om du senast gjorde en video, nästa gång öppnas kameraappen automatiskt i videoläge.
Kreativa kontroller: Återigen handlar det om dina senaste ändringar av Bevara i kameraappen . Om du aktiverar det gröna fältet i kreativa kontroller kommer dina senaste inställningar för bildförhållande, ljus- och djupeffekt (för porträttbilder) automatiskt att tillämpas igen.
Live Foto: Om du inte aktiverar det gröna fältet här, kommer din iPhone automatiskt alltid att ta bilder i live-läge (för ”normala” bilder). Du kan sedan stänga av liveläget i kameraappen genom att trycka på det om det behövs. Men om du ställer in den gröna stapeln till Live Photo i iPhone-kamerainställningarna kommer iPhone alltid att använda din senaste Live Photo-inställning. Så om du senast inaktiverade live-funktionen kommer den att förbli så tills du aktiverar den igen.
Rekommendation: Lämna alla tre reglagen inaktiverade (grå). För vi människor är ofta vanevarelser. Så vi vänjer oss snabbt vid att inställningarna för kameraappen alltid är desamma när vi öppnar den.
I iPhones kamerainställningar kan du välja om du vill behålla dina senaste ändringar när du öppnar kameraappen
Om du nu ändrar inställningarna och dina senaste inställningar alltid behålls, detta kommer att ta hand om att du måste vara mer försiktig. Om du inte är det kanske du senare ångrar att dina inställningar inte var idealiska. Det är oftast lättare att göra inställningar från samma standard om och om igen. Enligt vår erfarenhet är det bättre att ha liveläget aktiverat som standard.
Hur håller du Live bilder aktiverat?
Inget är mer irriterande än att ha skapat ett fantastiskt foto där en person blundar. Om du sedan har glömt att aktivera Live-läget kan du radera bilden. De slutna ögonen förblir stängda och du har inget val.
Också i andra situationer, till exempel när du fotograferar strömmande vatten erbjuder liveläget fantastiska effekter. Du kan sedan välja loop-, studs- och långexponeringseffekter. Den långa exponeringsinställningen gör att vattnet verkar rinnande och mjukt på ditt foto. Detta är inte möjligt utan Live Photo. Förresten, för att kunna välja effekterna behöver du helt enkelt svepa uppåt på Live Photo.
En anledning till föredrar liveläget som standard. Men Live Photos tar upp mer diskutrymme. Live-läget är förresten tillgängligt från iPhone 6s.
Om du sveper uppåt på ett Live foto öppnas urvalet av effekter. Här kan du bland annat ställa in den långa exponeringen.
2: Ställ in rutnät
Rutnätet delar upp skärmen på iPhone i nio lika rektanglar. Detta ger dig två horisontella och två vertikala linjer. Linjerna resulterar i skärningar som enligt tredjedelsregeln är till hjälp när man fotograferar för att komponera bilden. Dessutom hjälper linjerna dig att räta ut bildens horisont. Detta är användbart om du till exempel fotograferar havet och du inte vill att horisontlinjen som skiljer havet från himlen ska vara krokig.
Genom att ställa in rutnätslinjerna blir bildkompositionen enklare när du tar bilder med iPhone
3: Spela in video
Här kan du ställa in kvaliteten i vilken din iPhone ska spela in videor. Fördelen med högre kvalitet är att dina videor har högre upplösning och därför i motsvarande grad skarpare på stora skärmar (t.ex. tv:n). Dina videor kommer dock också att ta upp mer lagringsutrymme om du ökar kvaliteten.
Beroende på iPhone-modell har du följande alternativ:
- 720p HD (30 fps), ca 60 MB lagringsutrymme per videominut
- Standard: 1 080p HD (30 fps), ca 130 MB lagringsutrymme per videominut
- 1 080p HD (60 fps), cirka 175 MB lagringsutrymme per videominut
- 4K (24 fps), ca 270 MB lagringsutrymme per videominut
- 4K (30 fps), ca 350 MB lagringsutrymme per videominut
- 4K (60 fps) (hög effektivitet), ca. 400 MB lagringsutrymme per video -Minut
Förkortningen fps står för frames per second, dvs frames per second. Ju fler bilder per sekund som genereras, desto mjukare körs videon.
Rekommendation: Det du väljer beror på hur mycket lagringsutrymme du har tillgängligt på din iPhone och vad du vill använda videorna till. Om du ”bara” använder den för privata ändamål, är standardinställningen (1 080p HD, 30 fps) vanligtvis tillräcklig.
Om du till exempel vill ladda upp dina videoinspelningar till YouTube, är det vettigt att ändra dina kamerainställningar till en högre inspelningskvalitet. Här kan du till exempel se en av våra YouTube-filmer som vi spelade in med iPhone i 4K.
2: Spela in Slow-Motion
Förkortningen Slo-Mo står för Slo-Motion eller slow motion. Den här iPhone-kamerainställningen handlar om kvaliteten i vilken dina slo-motion-videor ska spelas in. Slow motion eller slo-motion videor kännetecknas av att din inspelning senare spelas upp mycket långsamt. Denna effekt ser imponerande ut, till exempel när du filmar lågor eller eld eller strömmande vatten (t.ex. ett vattenfall). Slow motion-inspelning gör din video mer spännande när du presenterar videon på ett sätt som det mänskliga ögat normalt inte kan se saker.
Slow motion är vad du står för Beroende på på iPhone-modellen kan följande kvalitetsinställningar väljas:
- Standard: 720p HD (240 fps), ca 300 MB lagringsutrymme per videominut
- 1 080p HD (120 fps), ca. 350 MB lagringsutrymme per videominut
- 1 080p HD (240 fps), ca 480 MB lagringsutrymme per videominut (hög effektivitet)
- Rekommendatio: Standardinställning på
- 720p HD (240 eftersom videor i slowmotion tar upp mycket lagringsutrymme på din iPhone)
5: Spela in stereoljud
Beroende på modell erbjuder iPhone dig också möjligheten att spela in ljud (t.ex. videor) med stereoljud. Det betyder att ljudet låter rumsligt som om det kommer från olika håll. Detta kommer mycket nära ”normal” mänsklig hörsel.
6: Format
Du kan välja mellan två inställningar för formaten:
Hög effektivitet (HEIF eller HEVC) eller Maximal kompatibilitet.
Från iOS 11 erbjuder Apple två nya format för foton eller videor till HEIF (High Efficiency Image File Format) för foton samt HEVC (High Efficiency Video Coding eller H.265) för videor.
Dessa speciella Apple-format kräver detsamma bild- eller videokvalitet mindre lagringsutrymme. Anledningen från Apple är att komprimeringen av bilderna är bättre än med JPEG.
Men formaten HEIF och HEVC är tyvärr inte kompatibla med alla system. Enligt vår erfarenhet, om du vill använda ett HEIF-foto (.HEIC) för att designa en fotobok, till exempel, finns det problem eftersom vanliga fotoboksleverantörer bara är designade för de klassiska bildformaten JPEG, PNG och GIF. Tyvärr kan du inte ladda upp ett HEIF-foto här. Detta innebär att du måste konvertera dina bilder till JPEG eller PNG senare.
Av denna anledning erbjuder HEIF- och HEVC-formaten tyvärr inte bara fördelar.
Rekommendation: Ställ in på maximal kompatibilitet så att din iPhone skapar JPEG-format.
Enligt vår erfarenhet är .HEIC-format tyvärr ofta inte kompatibla om du vill ladda upp dem. Här kan du till exempel se en skärmdump av fotoboksmjukvaran från dm. Att konvertera bilderna till JPEG eller PNG efteråt är tidskrävande.
7: Intelligent HDR
HDR (High Dynamic Range) översätts med högkontrastbild. Genom att använda HDR skapar din iPhone inte bara en bild i bakgrunden, utan flera. Bilderna exponeras olika och kombineras sedan digitalt till en bild för bättre resultat. Detta är särskilt användbart i utmanande exponeringssituationer (t.ex. om du har skuggiga och soliga områden på bilden). Utan användning av HDR blir mörka områden ofta för mörka och ljusa områden överexponerade. Till exempel försvinner himlens struktur snabbt i bilden.
HDR löser detta problem. Men eftersom flera bilder skapas varje gång istället för bara en, kräver HDR-bilder också lite mer lagringsutrymme.
Med iPhone-kamerainställningen ”Intelligent HDR” (från iPhone XR) eller ”Auto-HDR” (upp till iPhone X), styr din iPhone automatiskt användningen av HDR. Då behöver du inte tänka på när HDR är vettigt och när det är överflödigt.
Om du föredrar att ta bilder manuellt med iPhone och vill ställa in HDR-valet själv, kan du göra detta i kameraappen. Om du har avstängt Smart HDR eller Auto HDR visas HDR-ikonen i kameraappen.
Om den är överstruken är HDR inte aktiv. Du kan ändra HDR-inställningen därefter genom att knacka med fingret. Men var försiktig: Enligt vår erfarenhet är det lätt att av misstag klicka på HDR-symbolen och ändra inställningen oavsiktligt. Såvida du inte har gjort några andra inställningar (se #1), aktiveras HDR när du öppnar kameraappen.
Med valet av Intelligent HDR eller Auto HDR behöver du inte behöver inte oroa dig för detta alls. HDR-symbolen i kameraappen syns då inte alls
Om du har inaktiverat HDR eller Auto-HDR kan du slå på och av HDR manuellt i kameraappen.
8: Behåll foto
Om du skapar ett HDR-foto kan du också göra en kopia av det ”normala” (icke-HDR) fotot på din iPhone. Detta är särskilt användbart när du arbetar med HDR manuellt. Den här inställningen förbrukar dock också mer lagringsutrymme.
Kamerainställningar på iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
Om du har en iPhone 11, iPhone 11 Pro eller 11 Pro Max (eller senare) kan du också använda ultravidvinkelobjektivet ( 0,5x). Detta ger dig ytterligare två alternativ i iPhone-kamerainställningarna:Bild tagen utanför ramen.
Videoinspelning utanför bildruta
Om du aktiverar något av dessa alternativ byts, dina inspelningar automatiskt till High Efficiency Format (HEIF eller HEVC). Du kan då senare få möjlighet att beskära din bild ännu mer omfattande när du redigerar bilden. Detta gäller om du fotograferade med teleobjektivet eller vidvinkelobjektivet.
Du kan sedan senare välja områden av bilden som du faktiskt inte fotograferade.Detsamma gäller för videoinspelningarna om inställningarna är lämpliga. Dessutom använder iPhone inspelningarna utanför ramen för att förbättra bildkompositionen om det behövs.
Du kan dock stänga av detta i iPhone-kamerainställningarna. De oanvända inspelningarna utanför ramen kommer att raderas igen efter 30 dagar för att spara lagringsutrymme.
Om du aktiverar inspelningen utanför ramen i inställningarna kan du senare ändra kompositionen i bildredigeringen (från iPhone 11)
iPhone-kamerainställningar när du tar bilder
Förutom inställningarna Inställningar som du generellt gör, du har även inställningsmöjligheter i själva kameraappen. Följande saker kan ställas in eller väljas när du tar bilder:
Kameraläge
- Foto
- Porträtt
- Pano (Panoramafoto)
- Video
- Slo-Mo (slow motion video)
- Timelapse (timelapse-video)
Lins (beroende på iPhone-modell):
- Vidvinkel (1x)
- Telefoto (2x)
- Ultravidvinkel (0,5x)
- Byt till frontkamera (Pilar längst ner till höger): Här tar du bilder med vidvinkelobjektivet (1x)
- Blixt: (Autoblixt, på eller av)
- Live-läge (Auto, på eller av)
- Nattläge (från iPhone 11 ): Kan användas när det är mörkt. Du kan ställa in exponeringstiden manuellt (max 30 sekunder)
I kameraappen på iPhone kan du också göra olika inställningar och välja läge och objektiv
Avancerade iPhone-kamerainställningar
Om du trycjker på pilen längst upp på skärmen i kameraappen på iPhone (eller på sidokanten när du håller iPhone horisontellt) öppnas de avancerade kamerainställningarna. Här har du följande valmöjligheter:
- Blixt
- Live-läge
- Nattläge
- Bildförhållande: 4: 3 (Standard)
- Kvadrat (1:1), bra t.ex. för bilder på Instagram16:9
- Timer (självutlösare): Timer av, 3 sekunder, 10 sekunder
- Filter: Original, Strålande, Strålande varmt (mer gult innehåll), Strålande kallt (mer blått), Dramatisk, Dramatiskt varmt (mer gult), Dramatiskt kallt (mer blått), Ljusvitt, Silvertoner, Svart -och-vit mörk
Du kan också använda filtren senare i bildredigeringen (fotoappen).
Här kan du se alternativen du har i de avancerade iPhone-kamerainställningarna.
Slutsats: Vilka iPhone-kamerainställningar är verkligen viktiga?
Nu när du känner till alla iPhone-kamerainställningar kvarstår frågan: Vilka inställningar är verkligen viktiga? Naturligtvis beror svaret på denna fråga på dina individuella önskemål och syften. I allmänhet kan vi dock ge följande rekommendationer:
Aktivera visning av rutnätslinjer i iPhone-kamerainställningarna , för att göra din bildkomposition enklare
Fotografera ofta i live-läge för att få fler alternativ senare i bildbehandlingen (t.ex. korrigering av slutna ögon eller lång exponering).
Aktivera Intelligent HDR eller Auto-HDR (beroende på iPhone-modell) för att förbättra kontrasten i dina foton.
Om du har lite lagringsutrymme på din iPhone kan du även inaktivera liveläget som standard. Men då bör du noga överväga inför varje foto om manuell aktivering av live-funktionen har en fördel för ditt foto eller inte. I allmänhet är Live-läget användbart för rörliga motiv (människor, djur, rinnande vatten, etc.).
När det gäller landskapsbilder där ingenting rör sig, ger dock liveläget ingen fördel. Så här kan du stänga av den för att spara diskutrymme. Enligt vår erfarenhet erbjuder liveläget oftare en fördel än ingen, så vi rekommenderar att du aktiverar det som standard. Om du definitivt inte behöver det för ett foto kan du stänga av det manuellt i kameraappen.