Det finns ett antal aspekter att tänka på när man filmar. En av de viktigaste aspekterna att tänka på är förhållandet mellan din slutartid och bildhastighet. Slutartiden beror såklart på ljussituationen där du filmar och vilken atmosfär du vill förmedla i din bild. Men din slutartid är inte det enda som avgör hur din video kommer att se ut, inramningen är minst lika viktig. I den här bloggen kommer vi att utforska sambandet mellan bildhastighet och rätt slutartid: Hur använder du slutartiden för att säkerställa att rörelserna i din video ser så naturliga ut som möjligt?
180 graders regeln
180 graders regeln är ett viktigt begrepp inom filmskapandet. Den här regeln hjälper dig att ta bilder som är så nära som möjligt vad det mänskliga ögat uppfattar. På så sätt får dina videor den mest naturliga effekten, vilket resulterar i övertygande bilder. En del av den välkända 180 graders regeln är slutartid. Denna slutarregel säkerställer rätt balans mellan bildhastighet och slutarhastighet.
180 graders slutartid
För att efterlikna vad det mänskliga ögat uppfattar bör din slutartid vara dubbelt så stor som bildhastigheten (eller åtminstone så nära som möjligt): om du filmar med 24 bilder per sekund bör din slutartid vara 1/48. De flesta DSLR-kameror har inte det här alternativet, så du använder 1/50 då. På så sätt fångas rörelsen på ett smidigt och naturligt sätt. Det är precis vad som menas med den ”filmiska effekten”!
En längre slutartid utan överexponering
En längre slutartid säkerställer därför mjuka rörelser, men också mer ljus. Naturligtvis är en slutartid på 1/50 för lång, speciellt i soliga situationer. Du skulle då behöva justera bländaren, men det skulle gå på bekostnad av skärpedjupet. Detta kan lösas genom att använda ett ND-filter eller ett variabelt ND-filter. Ett sådant filter stoppar en del av ljuset, vilket gör att du kan arbeta med långa slutartider och stor bländare. Numera finns det ND-filter för drönare, ND-filter för actionkameror och till och med ND-filter för din smartphone!
I den här videon från PolarPro kan skillnaden i slutartid ses mycket tydligt:
Hur fungerar detta?
Vi hör dig tänka: Vad bygger denna regel på? Det är en formel och det fina med formler är att de kommer någonstans ifrån. I det här fallet har hon allt med slutarvinkeln att göra. I den här bloggen utgår vi från standardkameror, med slutarvinkeln 180 grader. Detta innebär att medan slutaren öppnar och stängs, roterar den runt en halvcirkel under en viss tid (slutartiden). Det betyder att under slutartiden exponeras hälften av bilden. Om du fotograferar med 24 bilder per sekund kommer varje bild att ta cirka 1,5 bilder per sekund. 0,0417 sekunder. 180-gradersslutaren släpper igenom ljuset i bilden på halva tiden, vilket översätts till 0,0208 sekunder, vilket återigen är en grov 1/48-dels sekund. Vill du ha full avslöjande som vi själva ser det? Fördubbla sedan slutartiden i förhållande till bildhastigheten så att varje bildruta blir helt exponerad!
Här kan du se effekten av olika slutarvinklar. Standardkameror har en slutarvinkel på 180 grader, som visas i den här bilden till vänster.
Om man ser kritiskt på bilderna från filmer och bilderna från vanliga tv-program kan man se skillnad på dessa bilder. Långfilmsbilder är ofta mycket smidigare och mer övertygande. Här appliceras den filmiska effekten tydligt. Snabbare slutartider används ofta i tv-program, vilket gör rörelsen lite mindre jämn.