Det finns tre saker som utgör ”exponeringstriangeln” på din kamera. ISO, bländare och slutartid.
ISO är lättast att förstå eftersom det bara styr mängden ljus som din sensor fångar upp. Ju lägre ISO, desto mindre ljus får du på dina bilder.
Men hur är det med de andra två inställningarna? Även om de båda styr mängden ljus du släpper in, styr de också andra aspekter av din bild också.
Bländaren
Bländare är en inställning som styr hur stor bladöppningen är på framsidan av ditt objektiv. Det mäts i f/stopp som f/2.8, f/5.6, f/16, etc.
Mindre tal, som f/2.8, anses vara breda eller stora. Större tal, som f/16, anses vara små. Detta verkar lite bakvänt och kan vara förvirrande när du lär dig dina inställningar. När du fotograferar med det minsta antal som ditt objektiv kan kallas detta vidöppen fotografering. Detta beror på att ju mindre antal, desto bredare är öppningen.
Att ändra storleken på öppningen på ditt objektiv styr hur mycket ljus du släpper in. Ju större öppning, desto mer ljus släpper du in. Fotografering med f/2.8 betyder att öppningen är stor och bred, därför mycket ljus kommer genom din lins. Om du fotograferar med f/16 kommer dock öppningen att bli mycket mindre, vilket innebär att mindre ljus kommer in.
Bländaren påverkar också ditt skärpedjup. Breda bländare (små siffror) ger dig ett grunt skärpedjup. Detta innebär att området för fokusplanet är mindre. Många fotografer gillar att fotografera med breda bländare för att få en suddig bakgrund och förgrund och lämnar motivet det enda som är skarpt och i fokus.
Om du arbetar med stora grupper av människor, eller någon situation du vill ha de flesta, om inte alla, av scenen skarp och i fokus, måste du justera din bländare till ett högre värde. Detta ger dig ett djupare skärpedjup.
Tänk bara på att justering av detta påverkar mängden ljus som kommer in, så du kan behöva justera de andra inställningarna för att kompensera.
Slutartid
Slutartiden gör precis vad den säger, den styr hastigheten på din slutare. När du klickar på knappen för att ta ett foto öppnas och stängs slutaren. Justering av din slutarhastighet talar om för kameran hur länge slutaren ska hållas öppen för att ta en bild innan den stängs.
Slutartider mäts i bråkdelar av en sekund och sekunder. 1/250, 1/60, 1/8, etc. Ju snabbare slutartid, desto mindre tid måste ljuset komma in. Ju längre slutartid, desto mer tid måste ljuset komma in.
Som du kan se, precis som bländare, påverkar slutarhastigheten mängden ljus som kommer in i din kamera. Slutartiden styr dock också hur din kamera fångar rörelse. Fotografering med snabba slutartider fryser rörelser. Detta är det bästa alternativet när du fotograferar upptagna barn eller någon situation där saker kan röra sig och du vill frysa rörelsen.
Fotografering med längre slutartider ger mer rörelse och suddighet i dina bilder. Det betyder att du kommer att få rörelseoskärpa i dina bilder. Medan vissa bilder drar nytta av rörelseoskärpa och det är fotografens avsikt i kreativa syften, vill du vanligtvis undvika det i vanliga dagliga bilder.
Du kanske också vill använda ett stativ när du fotograferar med längre slutartider för att undvika kameraskakning.
Kameraskakning är helt annorlunda än rörelseoskärpa. Det inträffar när kameran rör sig medan du tar bilden. Detta kan göra att hela din bild blir ur fokus. Så om du tvingas fotografera med längre slutartider, se till att stabilisera din kamera med antingen ett stativ eller placera den på något stadigt.
Funktion för bländare vs slutartid
Bländaren och slutartiden styr tillsammans mängden ljus som når bildsensorn (eller filmen) på en kamera. Graden av sensorns exponering för ljus avgör bildens ljusstyrka.
Om bländaren (diametern på bländarstoppet) är liten är skärpedjupet (d.v.s. avståndsintervallet över vilket objekt verkar acceptabelt skarpa på bilden) större. Så alla objekt på olika avstånd från sökaren kommer att vara i samma fokus. Så motivet kan vara på ett större avstånd från fokusplanet och fortfarande visas i fokus på fotografiet.
Slutartiden styr hur länge en kamerans slutare förblir öppen. Så i själva verket hjälper det bländaren att begränsa mängden ljus som tillåts nå objektet. Effekten av slutartiden är mest framträdande vid fotografering av rörliga föremål. Bilder tagna med en lägre slutartid är suddiga och framkallar en visuell känsla av rörelse. En högre slutartid tillåter tydliga bilder som är bra för att fånga specifika ögonblick i tiden t.ex. en skarp bild av en fotbollsspelare i luften.
Enheter för att specificera slutartid och bländare
Diagram över minskande bländare, d.v.s. ökande f-tal, i steg med ett enda stopp. Varje bländare har hälften av ljusinsamlingsytan av den föregående. Den faktiska storleken på bländaren beror på objektivets brännvidd.
Bländare kallas också f-tal (kallas ibland brännvidd, f-förhållande, f-stopp eller relativ bländare). Det är en representation av diametern på bländarstoppet i termer av objektivets brännvidd. Med andra ord är f-talet brännvidden dividerad med den ”effektiva” bländardiametern. Det är ett dimensionslöst tal. Standardsätt att representera bländare är i sekvens (f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, etc.).
De överenskomna standarderna för slutartid är 1/1000 s, 1/500 s, 1/250 s, 1/125 s, 1/60 s, 1/30 s, 1/15 s, 1/8 s, 1/4 s, 1/2 s, 1 s.
Korrelation mellan slutartid och bländare
Bländare och slutartid bestämmer tillsammans exponeringen. Exponering mäts i exponeringsvärde (EV), även kallat stopp. Flera kombinationer av slutartid och bländare kan ge samma exponering: en exponering med en slutartid på 1/250 s och f/8 är densamma som med 1/500 s och f/5,6; eller 1/125 s och f/11. En halvering av slutartiden fördubblar exponeringen (1 EV mer), medan en fördubbling av bländaren ökar exponeringen med en faktor 4 (2 EV).
Bländare och slutartid gäller endast för enlinsreflexkameror, pek- och skjut-kameror samt engångskameror har automatiskt justerade inställningar.
Bländaren är den del av kameran som styr hur mycket ljus som kommer in i objektivets öppning och sensorerna i själva kameran. Bländaren styrs med rattar på kameran även om det är objektivet som styr f-stoppet.
Ju lägre f-stopp, desto bredare är objektivets hål, vilket gör att mer ljus kan komma in i linsen, vilket gör bilden ljusare.
Bländaren är också ansvarig för att kontrollera skärpedjupet.
Skärpedjup
Skärpedjup är: när en lins är fokuserad på ett objekt finns det ett visst avstånd framför objektet och något bakom som också blir acceptabelt skarpt. Denna skärpezon som inkluderar motivet kallas skärpedjup.
Skärpedjup styr i huvudsak klarheten i fokus mellan förgrunden och bakgrunden.
- Litet f-stopp = grunt skärpedjup.
- stort f stopp = djupt skärpedjup.
Slutartiden styr hur lång tid linsen tillåter ljus att komma in i den.
På enklast möjliga sätt är slutarhastighet hur lång tid det tar för slutaren att ta bilden. En ökning av slutartiden (kortare tid) gör att bilden som skapas blir mörkare än en bild med en längre slutartid eftersom mer ljus tillåts komma in i objektivet med en långsam slutartid.
Hastigheten är hur länge objektivet är öppet när du tar ett foto. Detta påverkar hur länge sensorerna i en DSLR exponeras för ljus, vilket påverkar bildens ljusstyrka.
På natten används en långsam slutartid eftersom det finns mindre naturligt ljus vilket gör att bilden blir väldigt mörk om en vanlig slutartid dagtid skulle användas. Det är därför ett stativ är viktigt för nattfotografering, annars blir bilderna suddiga på grund av användningen av en långsam slutare. Utan stativ skulle bilder tagna på natten vara extremt suddiga eller mycket mörka.