Hur får man Skarpa bilder? 12 Tips för Skarpare Bilder

Alla fotografier är inte tänkta att vara skarpa. Det finns tillfällen som du avsiktligt gör en bild suddig, till exempel vid sportfotografering när du fotograferar en racerbil som zoomar runt banan och vill visa hastighet.

Återigen, det finns tillfällen du vill stoppa händelserna och få en skarp bild. Merparten av tiden kommer du att vilja att dina bilder ska vara kristallklara och skarpa och i vissa fall är det kameran som gör skillnaden medan det i andra är fotografen och efterbehandlingsprogramvaran. I denna artikel delar jag med mig av mina bästa tips för att uppnå skarpare bilder.

Handhållning

99 % av gångerna när en bild inte är skarp beror det på att du rör på handen och kameran när du tar bilden. Vilken mängd skakning som helst kan ha potential att göra en bild sudd. Så, hur kan du bäst motverka detta?

Bildstabiliseringsobjektiv (IS): Om du har en DSLR-kamera är det värt att investera i ett bra IS-objektiv. Detta gäller särskilt om du använder ett tungt teleobjektiv eftersom vikten ensam kan göra tillräckligt stor skillnad, ännu mer märkbart om du är på en lång fotografering och armen börjar tröttna. Om det är överkomligt för dig är det extra kontantutlägget för ett IS-objektiv värt att ha skarpare bilder.

Stativ: Det råder naturligtvis ingen tvekan om att ett bra stativ är värt att använda, speciellt med landskapsfotografering eller något annat motiv som inte är i sidled. Nyckeln till framgångsrik användning av stativet är att vara säker på att det ställs upp på en stabil plats. Om ett av dess ben balanserar på något instabilt, som en liten sten, kan det orsaka rörelser, och därmed suddighet, när avtryckaren trycks ned. Dubbelkolla dess stabilitet innan du börjar ta bilder.

Timer eller fjärrutlösare: Med din kamera inställd antingen på ett stativ eller ett stabilt föremål som ett bord eller en vägg, innebär det att ställa in självutlösaren på 2 sekunder att du inte behöver sätta press på kameran. Detta kommer att öka stabiliteten. Fjärrstyrda slutarutlösare är också en bra idé, snarare än att ställa in självutlösaren. De är billiga, men kan vara ovärderliga för att skapa en skarp bild. I båda situationerna, se till att ställa in fokus på ditt motiv innan du faktiskt fotograferar via timern eller frigöringen.

Dessa ovanstående lösningar är till för dig som fotograf. Men hur kan din kamera spela en roll i skarpare bilder? I de flesta fall är tricken ovan bara lika bra som kamerans inställningar. Nästa serie tips är föreslagna kamerainställningar.

Fokusera

Det finns tillräckligt med inställningar på din kamera som påverkar skärpan så att om inte alla är inställda på optimala inställningar är skärpan i fara. Från fokus till bländare till ISO och slutartid spelar var och en tillräckligt stor roll.

Ju mer teknik har integrerats i kameror, desto fler alternativ verkar du ha. Tricket är att veta vilket alternativ som är bäst för varje omständighet. När det kommer till fokus så finns det flera alternativ från manuell till automatisk. Oavsett om du fotograferar ett berg eller en person, där du fokuserar blir annorlunda.

Avstånd: Omfånget inom vilket en kamera eller objektiv kan fokusera kan begränsas till en fot eller mindre av objektivet. Minsta avstånd för linser kan variera, så kontrollera din manual för att säkerställa att du är inom dess gränser. Landskapsfotografer tar bilder med ett stort synfält, så dessa typer av foton ger ofta en illusion av mindre skärpa, medan ett porträtt eller konst kommer att vara på nära håll, vilket gör att motivet sticker ut.

De flesta icke-DSLR kameror visar dig var de fokuserar med en ruta på LCD-skärmen. Ibland (särskilt med smarta telefoner) kan du ställa in fokuspunkten genom att peka på skärmen).

DSLR-kameror är utrustade med högteknologisk autofokusering som involverar några steg. Det finns vanligtvis ett antal rektanglar på skärmen och en lyser grönt och din kamera piper när det inramade motivet är i fokus.

Den blinkar rött om den inte kan fokusera, till exempel om du är för nära motivet. Vad vissa nybörjarfotografer inte vet är att du kan flytta den rektangeln runt ramen och centrera den på motivet du vill ha i fokus. Standarden tenderar att vara i centrum, vilket besegrar regeln om tredjedelar! Det finns två sätt runt detta.

Du kan antingen flytta den rektangulära rutan åt vänster eller höger eller uppåt eller nedåt tills den svävar över ditt motiv och sedan låta den fokusera. Eller så kan du använda tvåstegs slutartricket. Det första alternativet tar ytterligare några sekunder, men det är det bättre alternativet om ditt motiv rör sig medan du flyttar om hela kameran.

DSLR kameror använder ett autofokussystem som jämför kontrasten på linjer i motivområdet. Den flyttar linsen något fram och tillbaka, vilket är vad som ibland verkar ta för lång tid eftersom det jämför kanterna på linjerna tills suddigheten försvinner. Där detta blir knepigt är när linjerna inte är definierade eller skarpa till att börja med.

Bländare

Du vet förmodligen redan att din bländarinställning har en direkt inverkan på vad som är i fokus. Kort skärpedjup, eller ett lågt f-stopp, skapar mer oskärpa antingen bakom eller framför ditt motiv. Stort skärpedjup, eller ett högt f-stopp, sätter allt i fokus.

Skärpedjup spelar roll: Porträttbilder fungerar riktigt bra med ett kort skärpedjup, men du måste vara extra säker på att motivet är skarpt.

Du kommer med största sannolikhet att vilja ha ett grunt skärpedjup för att betona detta. Det finns många professionella porträttfotografer som inte använder stativ eftersom de gillar att vara flytande i sina sessioner. Men de använder förmodligen ett 50 mm porträttobjektiv (dvs. inte tungt som ett teleobjektiv) med kort skärpedjup. De har också stor erfarenhet av att röra sig, stanna och fokusera. Detta kräver övning.

Alternativt med landskap vill du att hela bilden ska vara skarp. Även om de flesta kanske förväntar sig att f-stoppet är f-11 eller högre för landskap, vet proffsen att hemligheten med landskapsfotografering är att ställa in f-stoppet till ett intervall mellan r-7,1 till 9.

ISO

Din ISO-inställning bör vara tillräcklig för ljusförhållandena. Om ett motiv är i ett dåligt upplyst område har skuggorna helt enkelt inga detaljer.

ISO-inställningar: Öka din ISO till 200 för situationer som molniga dagar och 400 för inomhus eller motiv i rörelse. Ju mörkare belysning, desto högre bör din ISO gå eftersom du måste låta ljuset komma in för att fånga detaljer inom de skuggade områdena. Vissa av de skuggade områdena kan göras ljusare i efterbearbetningsprogrammets plug-in filter.

Slutartid

Precis som bländare och ISO kan din kamerans slutartid påverka hur skarp en bild är.

Det är upp till dig att bestämma vilken roll du vill att slutartiden ska spela… är det prioritet eller är det sekundärt? Om det är prioritet kan du prova att fotografera i slutarprioritetsläge, men tänk på allt annat som redan angivits om skärpan är ditt huvudmål. En slutartid som ger en låg bländare kan göra att bakgrunden suddas ut mer än vad som önskas.

Brännvidd

En aspekt som kan göra stor skillnad men som amatörfotografer inte ofta tänker på när det kommer till skärpa är objektivets brännvidd.

Förutom tredjedelsregeln är den ömsesidiga regeln en av de mest använda reglerna inom fotografering.

Den används för att bestämma den långsammaste slutarhastigheten för att säkerställa en stabil handhållen bild. Med andra ord, när du håller din kamera för hand bör slutartiden inte vara längre än ömsesidigheten av objektivets effektiva brännvidd.

Om du har ett 55 mm objektiv så skulle ömsesidigheten av det vara 1/55 vilket betyder att den lägsta slutartiden du bör använda skulle vara 1/55 sekunder. Eller om ditt objektiv är inställt på en brännvidd på 135 mm, är den långsammaste slutarhastigheten du effektivt kan använda för att säkerställa skarpa bilder 1/135 av en sekund. Testa och se om det hjälper!

Ljusförändringar: Ibland fotograferar du genom att zooma in, som natur eller sport. Kom dock ihåg att när ditt motiv är så långt borta och du använder teleobjektiv för att fånga dem, minskar ljuset. Även om det kan finnas mycket ljus omkring dig, är det ljuset på objektet som ska fotas som är viktigt. Som redan beskrivits betyder svagt ljus och skuggor mindre detaljer och mindre skärpa. I dessa fall, öka ISO på din kamera något för att se till att den tar en skarp bild.

Som du kan se, om du som fotograf gör allt rätt, så är det din kameras inställningar som har störst inverkan på att få dessa skarpa bilder.

Förstå varför en långsam slutarhastighet är ett problem

Slutartid är vad du använder för att kontrollera rörelse. Du vill använda en snabb slutare för att frysa rörelse och en långsam slutartid för att sudda ut eller ”visa” rörelse. En långsam slutartid kan ge fantastiska resultat för landskapsfotografer med rätt utrustning som visas i den här artikeln, men om det inte är ditt mål kommer du att behöva en tillräckligt snabb slutartid för att eliminera kameraskakningar (fotografera handhållen) och även frysa ditt motiv om rör på sig.

Du använder inte den optimala kamerainställningen för autofokus

Lita aldrig på kamerans autofokussystem för att välja ”var” du vill fokusera. Du bör alltid manuellt välja ”var” för att undvika att missa fokus.

Fokuserar du på rörliga motiv? Använd kamerans ”kontinuerliga” fokusinställning. På Nikon: AF-C och på Canon är det: AI Servo

Använd ett stativ

Handhållen fotografering är bra bilder när du är ute och rör på dig men om du verkligen vill öka skärpan i dina bilder kommer du att vilja använda ett stativ när du fotograferar. Stativ är ett utmärkt verktyg för att få skarpare bilder helt enkelt för att du får ett mer stabilt sätt att ta ett foto.

Landskaps- och porträttfotografer använder den här tekniken för att producera några av de snyggaste bilderna som finns när det gäller bildkvalitet. Det här tipset kommer definitivt att hjälpa dig om du använder tunga kamerainställningar som kan belasta dina armar och handleder när du fotograferar. Stabilitet är en stor faktor när du vill ha skarpare bilder. Att investera i ett stabilt och robust stativ eller stativ av god kvalitet kommer att göra en stor skillnad i din strävan efter att ta skarpa bilder.

Minska rörelser

Ställ dig upp mot en vägg eller något robust om du bestämmer dig för att fotografera för hand. Dra ner armbågarna för att minska kameraskakningar och välj en kamera med spegellås för att minska vibrationerna när du fotograferar. Att göra dessa enkla knep kan ge dig en bättre chans att ta skarpare bilder om du inte har ett stativ. Ditt främsta mål är att eliminera kameraskakningar om du vill uppnå skarpare fotografier.

Ett annat knep vi har lärt oss för att minska rörelser är att lägga ner kameran på ett stadigt underlag och använda en kabelutlösare när ett stativ helt enkelt inte finns tillgängligt. Du kommer att se betydande skärpa i dina fotografier och kunna röra dig fritt mellan bilderna utan att släpa runt på ett stativ.

Dra nytta av bra belysning

Detta är en teknik som många av oss glömmer att dra nytta av. Bra belysning gör underverk i fotografier när det gäller klarhet och skärpa. Även om du har rätt utrustning och inställningar men du fortfarande fotograferar under dålig belysning, är chansen stor att du helt enkelt inte får ut det bästa av dina bilder. Att fotografera en solig dag när du är ute och fotograferar landskap är mycket bättre än att fotografera i mulna förhållanden. Har du märkt att bra kamerastudior ofta har bra belysningsarmaturer? Tja, här är anledningen. Bra ljus = skarpare bilder.

Tänk på dina inställningar

Det kan tyckas självklart men det här är en annan sak som vi ibland försummar. Om du verkligen vill ta skarpa bilder måste du vara uppmärksam på dina inställningar. Ställ in kameran efter det och använd rätt slutartid, bländare och ISO. Se till att du använder en slutartid/bländare/ISO-förhållande som fungerar med de aktuella förhållandena du fotograferar i.

I allmänhet skulle du vilja använda snabb slutartid för att minska rörelseoskärpa och få skarpare bilder. När det gäller bländare kommer du förmodligen att få bättre resultat om du använder en mindre bländare än genom att bara fotografera ”vidöppen”. Låg ISO eller långsammare filmer kan också hjälpa dig att få skarpare bilder eftersom de har finare/mindre kornstorlek (som i sin tur ger dig mer definition och skarpare bilder.) Du måste hitta en kombination som fungerar bra med ditt fotograferingsförhållande och redskap du använder.

Naturligtvis skulle alla dessa inställningar och finjusteringar inte betyda något om du inte fokuserar korrekt. SLR-kameror kommer att ha en fördel gentemot andra kameror i detta område eftersom du får se (via sökaren) vad kameran ser. Fokusera försiktigt på motivet och se till att dina fokuslinjer är i linje innan du tar bilden.

Lämna ett svar