Det verkar som att de flesta har den felaktiga uppfattningen att om du fotograferar inomhus eller i svagt ljus är den enkla lösningen att använda blixt.
Sanningen, som alla nybörjare inom fotografering får reda på förr istället för senare, är att fotografering med blixt är allt annat än enkelt.
Det kan vara väldigt förvirrande och förvirrande. Det är oförutsägbart. Du tar en bild vackert med blixt men nästa visar överbelysta motiv, för svag bakgrund eller föga smickrande ljus på motivet. Blixt kan också öka sannolikheten för att du skulle stöta på problemet med röda ögon.
Låt oss säga att du har fotograferat motivet perfekt med blixten påslagen, men bara hans eller hennes ögon ser ut som en rabiat varg. Vad gick fel?
Att använda blixt när man tar bilder kan ofta leda till hårda och föga smickrande skuggor, vilket beror på den höga kontrasten man får av direkt blixt. Dina motiv skulle ha en platt färgprofil och de skulle tendera att se ut som vampyrer.
Så ska du sluta använda blixt helt och hållet? Svaret är: blixten finns på din kamera av en anledning. Även de dyraste digitala SLR-kamerorna har inbyggd blixt. Varför? Det beror på att om du använder blixt på rätt sätt kan den förbättra de bilder du tar avsevärt och kan korrigera förhållanden med svagt ljus.
När du lärt dig och utvecklats som fotograf kan du till och med leka och bli kreativ med blixtfotografering och du kan lära dig att ta bilder som är fantastiska och professionella. Hur arbetar du med blixt för att få fram fler fantastiska bilder? I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips för att fotografera med blixt.
1. Ta reda på din synkroniseringshastighet, slutartid och bländare
Synkroniseringshastighet är helt enkelt den tid som din slutare skulle vara öppen för att fånga alla rörelser. Det motsvarar den snabbaste slutarhastigheten som fortfarande skulle göra det möjligt för din kamera att använda blixt. Beroende på din kamera kan synkroniseringshastigheten vara 1/60 eller 1/250 av en sekund. Det kan vara annorlunda för din kamera, så kontrollera manualen.
De flesta kommer att säga att vid blixtfotografering spelar slutartider ingen roll. Detta är fel. Du kan faktiskt leka med slutartiden för att få mer naturliga bilder. Den allmänna regeln är att fotografera med en slutartid som är längre än din synkroniseringshastighet. På så sätt kan du balansera ljuset som kommer från blixten och det omgivande ljuset som är tillgängligt för dig.
Apertur styr i princip mängden ljus som når din digitala sensor. Du bör använda ett större f-tal för att stänga bländaren för att få mindre blixtexponering, och öppna bländaren för mer blixtexponering. Kort sagt, bländaren styr graden som blixten påverkar ditt fotografi.
2. Använd blixtexponeringskompensation
Blixtexponeringskompensation kanske inte är tillgänglig på alla kameror, men om du har det, överväg att använda det.
Blixtexponeringskompensation används för att korrigera när din blixt avger för mycket ljus eller inte tillräckligt med ljus. Öka blixtexponeringskompensationen om du vill minska blixtens räckvidd och vice versa.
3. Utfyllnadsblixt
Utfyllnadsblixt är helt enkelt att använda blixt för att lysa upp mörka områden på bilden. Detta är särskilt användbart om du tar ett fotografi i solen. Till exempel, om du har ett motiv under solen, kan vissa delar av en persons ansikte ha skuggor. Fyllningsblixt låter dig lysa upp dessa skuggor.
Att använda utfyllnadsblixt är helt enkelt en fråga om att slå på blixten. Men att få en jämn exponering kan vara ett problem, särskilt om du fotograferar inomhus.
Tricket för att använda utfyllnadsblixt rätt är att använda den på rätt avstånd. Detta kan vara allt från 2 fot från motivet eller 12 fot bort. Om du har en DSLR kan du ställa in den på Program (P) eller Bländarprioritet (A) för att få rätt exponering.
4. Mjuka upp hårdheten
Om du tycker att ljuset från din blixt är för starkt kan du mjuka upp det. Om du har en extern blixt kan du göra ett reflektor. Detta innebär att du tejpar en vit kartong eller liknande under din blixt så att ljuset studsar av från den och ger ditt fotografi ett mer jämnt och naturligt utseende.
Du kan också använda vävnad, som du lägger över din blixt. Ljuset kan vara direkt, men effekten är inte så hård.
Det här är också bra sätt att undvika röda ögon om du inte har en funktion för minskning av röda ögon på din kamera och har ont om att be folk titta bort.
5. Tänk om blixtens funktion
Fotografering handlar om ljus. Så om du tror att du kan få bra bilder i totalt mörker med blixt kommer du att bli mycket besviken. Tänk istället på blixt som ett sätt att lägga till mer ljus, inte som den enda ljuskällan du bör använda. Så du bör släppa in mer tillgängligt ljus för att se till att din blixtenhet inte är den enda ljuskällan du arbetar med.
Som sagt, om du behöver använda blixt på natten eller inomhus kanske du vill stänga bländaren. Detta kommer att ge dig mer skärpedjup. Det skulle givetvis innebära att du skulle släppa in mindre ljus, så se till att du ökar kraften på din blixt genom att öka din blixtexponeringskompensation.
6. Öva
Som med all fotografiteknik kräver arbetet med blixt tålamod. Du skulle behöva experimentera mycket och öva på dina bilder för att bemästra blixtfotografering. Bli inte avskräckt om du följer de här tipsen och ändå får taskiga blixtbilder. Fortsätt bara att mixtra med din kamera och ta massor av bilder!
Med dessa tips kommer du att se att blixt kan vara ett värdefullt verktyg för att ta fantastiska bilder. Och kom alltid ihåg att experimenterande skulle ge dig fantastisk avkastning i framtiden.
7. Alla blixtbilder är dubbelexponeringar
De två exponeringarna sker samtidigt, den ena av det omgivande ljuset, den andra av blixtbelysningen. Du kan variera var och en av exponeringarna för en mängd olika effekter: Du kan göra dem med lika ljusstyrka, lite ojämlika eller mycket ojämlika; du kan ge dem olika färgbalanser; du kan till och med variera slutareffekter, med den ena exponeringen suddig och den andra skarp. Det är detta som gör blixtfotografering så roligt – och så oerhört användbart.
8. Experimentera!
Om du fotograferar, till exempel, ett förgrundsmotiv mot en solnedgång eller lummig bakgrund, nöj dig inte med de automatiska inställningarna.
Variera både omgivnings- och blixtexponeringen för att se olika effekter.
Slutartiden påverkar omgivningen men inte blixtexponeringen. Blixten är en mycket kort skur som inträffar under den relativt längre varaktigheten av slutarens öppning – en blixtskur på 1/2000 sek ger samma belysning med en slutartid på 1/30 sek som med en 1/250 sek slutare. Så du kan göra den omgivande exponeringen ljusare eller mörkare genom att öka eller minska slutartiden samtidigt som du behåller samma bländare – och därmed samma blixteffekt.
Du kan variera slutartiden och fortfarande använda autoexponering genom att ställa in kameran på bländarprioritet. När du nu gör mörkare eller ljusare med exponeringskompensation, kommer kameran att variera slutartiden men behålla bländaren densamma.
9. Justering av bländaren påverkar både omgivande exponering och blixtexponering
Eftersom bländaren är objektivets ljusventil, öppnas eller stoppas båda exponeringarna ljusare eller mörkare – förutsatt att blixten hålls på samma nivå. (Med blixten inställd på auto kompenserar den genom att öka eller minska uteffekten—mer om detta senare.)
Eftersom en stor bländare släpper in mycket ljus kan blixten avge mindre för korrekt exponering. Detta ger dig större blixträckvidd och/eller längre batteritid. En liten bländare kräver mer ljus, och din räckvidd och/eller batteriet kommer att lida i enlighet därmed.
Använder du en stor bländare för att begränsa skärpedjupet i ett utomhusporträtt? I starkt ljus kan detta tvinga dig att överskrida kamerans maximala synkroniseringshastighet. Lösning: ett filter med neutral densitet (ND) för att minska ljuset som kommer in i linsen. Ett 6-stegs (ND 1.8) filter låter dig sjunka till 1/250 sek från 1/8000 sek, även om den optiska visningen kommer att vara svag och autofokusen svår.
10. För en naturlig utfyllnadsblixt, underexponera blixtexponeringen
Tanken bakom naturlig fyllning är att få det att se ut som ett mjukt omgivande ljus. Eftersom upplättningsblixt vanligtvis används för motljus eller sidobelysta motiv blir din blixt uppenbar om du ställer in blixtbelysningen på samma nivå som det omgivande ljuset. För att hålla den subtil, använd blixtens exponeringskompensation för att sänka uteffekten. Inställningar i intervallet –0,7 till –2 EV fungerar vanligtvis bra.
11. Blixt har färg
Medan vi tänker på blixt som vitt ljus, har blixt, precis som allt synligt ljus, en färgton. Tillverkare av tillbehörsblixtar ställer in ”dagsljusbalans” på cirka 5200–5500 grader Kelvin i färgtemperatur. Detta är faktiskt en hel del varmare i färgen än dagsljus en dag med blå himmel, när färgtemperaturen kan gå så högt som 10 000 grader K (mycket blå), vilket leder till en obalans i färgbalansen. Det är därför digitalkameror har separata förinställningar för blixt och dagsljusvitbalans.
En vanligare missmatchning: blixt med volfram rumsbelysning. Med en digitalkamera inställd på att blixt vitbalans kommer förgrundsmotivet att se en neutral färg medan bakgrundsbelysning utanför blixtens räckvidd kommer att ha en gulröd ton. (Många fotografer gillar det här utseendet och ställer in det medvetet.) Vänd kamerans vitbalans till volfram, och bakgrundsljuset kommer att skifta till neutralt medan förgrundsmotivet ser väldigt blått ut. Vill du jämna ut balansen? Sätt ett gult filter över blixtobjektivet och ställ in kameran på volfram eller automatisk vitbalans.
Om du filmar dagsljusfilm under lysrör, lägger du en grön gel (CC 30) över blixthuvudet för att balansera det med de grönaktiga lysrören. Du skulle sedan placera ett magentafilter (som Tiffen FL-D) över kameralinsen för att neutralisera den nu övergripande gröna casten.
12. Autoblixt varierar blixtens varaktighet
Moderna tillbehörsblixtenheter automatiserar exponeringen genom att avläsa blixtens studs genom linsen (TTL). (Många enheter gör nu denna avläsning via en kort förblixt.) Kameran justerar blixtexponeringen genom att göra skuren kortare eller längre för mindre eller mer ljus.
Utbudet av blixtskurar är ganska häpnadsväckande – en typisk tillbehörsenhet kan ha varaktigheter från 1/1000 sek till 1/50 000 sek eller ännu mindre. Du justerar även manuell blixtstyrka genom att ändra varaktigheten, nästan alltid mätt i bråkdelar: full effekt, 1/2, 1/4, 1/8, etc., ofta ner till 1/64 effekt för kortast blixttid.
12. Använd mycket korta blixttider för extrema rörelsestoppande foton
Om du placerar blixten nära ditt motiv, använder en stor bländare och ställer in en hög ISO förkortar du varaktigheten för autoblixten, och du kan ställa in hög hastighet manuellt också. Håll dock omgivningsljuset och/eller omgivningsexponeringen låg, annars kanske du bara fångar ett spöke – termen för omgivande rörelseoskärpa i en blixtbild.
13. TTL-blixt fungerar bättre med kameran i manuellt exponeringsläge
Genom att ställa in den omgivande exponeringen manuellt eliminerar du en variabel och kan koncentrera dig på effekterna av olika blixtexponeringar, positioner etc. Säg att du fotograferar en serie porträtt utomhus med upplättningsblixt. Du vill ha en omgivande exponering som håller bakgrunden vid en viss ljusnivå, men med kameran inställd på auto kan den fortsätta att justera denna exponering när du ändrar position, brännvidd eller blixteffekt. Det är bättre att låsa den i manuellt läge.