Landskapsfotografering är en av de äldsta och mest älskade fotografityperna. Fototrender kommer och går och ny teknik ersätter den gamla. Men att fånga landskap med kamera har förblivit en konstant genom hela fotografiets historia.
Alla älskar ett landskap. Från klippiga bergsvyer till frodiga gröna betesmarker, det finns ett landskap för allas öga. Och naturen har så mycket att erbjuda en ivrig landskapsfotograf.
Landskapsfotografering är en utmärkt ingång till fotokonsten. Det är lätt att förstå, fantastiskt att titta på, och du kommer att se några av de vackraste platserna i världen.
Det här är platsen om du vill komma igång med landskapsfotografering. I denna artikel går jag igenom allt du behöver veta om landskapsfotografering. Du får reda på viktiga tips och vad du bör tänka på när det kommer till komposition och kamerainställningar för att lyckas ta bättre landskapsbilder.
Vad är landskapsfotografering?
Landskapsfotografering är konsten att fånga naturliga platser med en kamera. Landskapsbilder har naturliga landmärken, fantastiska vyer och intressanta platser.
Denna fotografiska disciplin visar Moder jords härlighet i sin finaste form. Bilden är ämnad att transportera åskådaren av bilden till den platsen. Bra landskapsfotografering kan teleportera dig till var som helst i världen.
Ett landskap kan innehålla vattendrag som floder, sjöar eller hav. Du kan också inkludera onaturliga egenskaper som byggnader och vägar. Objekt som dessa kan tjäna som intressanta platser för att göra ditt landskap mer engagerande.
Landskapsfoton kan innehålla personer. Men de är inte i fokus. Porträttfotografering fokuserar på människor, medan landskap bara inkluderar människor som en del av en bredare scen. Människor och djur kan ge liv till ett landskap. Och de hjälper tittaren att förstå skalan.
Det är inte alltid lätt, men landskapsfotografering är alltid värt ansträngningen.
De bästa kamerainställningarna för landskapsfotografering
Bländare, slutartid och ISO utgör exponeringstriangeln. De är de grundläggande kamerainställningarna för alla typer av fotografering. Att få den perfekta exponeringen handlar om att balansera de tre inställningarna så att kameran får rätt mängd ljus.
Landskapsfotografering är inte annorlunda. Du letar efter den perfekta exponeringen för dina landskapsbilder. Men disciplinen har specifika krav som kräver vissa bländarinställningar.
Du vill ha så smal bländare som möjligt. En smal bländare ger dig ett bredare skärpedjup och håller mer av ditt foto i fokus.
Du vill också hålla ISO så låg som möjligt för att maximera bildkvaliteten. Men en låg ISO behöver mer ljus för en korrekt exponering. Och det kommer inte att få mycket ljus från bländaren.
Du måste balansera den smala bländaren och den låga ISO med en längre slutartid. En långsam slutartid betyder att slutaren är öppen längre och släpper in mer ljus i sensorn.
JPEG eller RAW – vilken ska du använda?
Hur man förstår histogram för bättre exponering
Olika fotograferingslägen för landskapsfotografering
Hur man skapar den perfekta exponeringen för landskapsfotografering
I verkligheten existerar inte den ”perfekta exponeringen”. Du kan ta två erfarna landskapsfotografer till samma plats samtidigt, och de kommer båda att producera en unik bild. Den perfekta exponeringen för en fotograf kommer att vara annorlunda än den andra.
Att hitta den perfekta exponeringen handlar om att skapa den bild du har föreställt dig. Det handlar om att använda exponeringsinställningarna för att berätta historien du vill berätta. Och olika fotografer använder olika inställningar för att framkalla olika känslor i sina landskapsbilder.
Mätlägen är ett utmärkt verktyg vid landskapsfotografering. Och det finns tre huvudmätningslägen som används av de stora tillverkarna. Du har utvärderande mätning, centrumvägd medelmätning och spotmätning.
Alla tre kan användas till din fördel för att ta fantastiska landskapsfotografier.
Typer av landskapsfotografering
Landskapsfotografering är en stor genre med många olika undergenrer. Dessa typer av landskapsfotografering inkluderar fotografering av soluppgång och solnedgång, skogsfotografering och abstrakt landskapsfotografering.
De är bara några av de typer av fotografier du kan prova.
Det handlar inte om kameran eller objektivet
Förvånansvärt ofta hör jag folk säga ”hade jag bara ägt en bättre kamera eller objektiv skulle mina bilder varit så mycket bättre”. Det här är stämmer dock inte. Att ha en bättre kamera gör dig inte automatiskt till en bättre fotograf. Faktum är att en avancerad DSLR-kamera är mycket mer avancerad så möjligheterna är att du kommer att hålla dig till att använda automatiskt läge.
Även om viss utrustning är nödvändig för bättre bilder, är en kamera en kamera. Du kommer inte att börja se stora skillnader innan du skriver ut stora utskrifter eller gör vissa saker som nattfotografering eller använder lampläge. Börja lägga tid på att fotografera istället för att klaga på din kamera; det är det som får dig att förbättra din landskapsfotografering!
Använd ett stativ
Den andra utrustningen som bör anses vara väsentlig för landskapsfotografering är ett stativ. Helst bör detta vara ett solidt stativ och inte ett billigt i låg kvalitet.
Eftersom landskapsfotografer ofta arbetar under tuffa förhållanden eller befinner sig i konstiga positioner vill du satsa på kvalitet direkt.
Ett stativ är viktigt eftersom du ofta kommer att arbeta med slutartider som är för långa för att hålla i hand (åtminstone om du vill få en skarp bild).
Arbeta med kompositioner
Att fånga bra kompositioner är bland de största svårigheterna som fotografer möter, både nybörjare och någorlunda erfarna. Det är alldeles för ofta jag hör nybörjare hävda att de inte behöver ha en bra komposition eftersom färgerna är fantastiska eller att de använder filter. Snälla, fall inte i den fällan!
Att bemästra komposition är något som tar år och år att göra, och även kompositionsexperter arbetar fortfarande med att förbättra deras komposition. Genom att börja studera kompositioner från ett tidigt stadium kommer du att ha stor nytta senare. Enbart en bra komposition kan göra en tråkig bild fantastisk.
Komposition är inte bara viktig i landskapsfotografering utan i alla konstgenrer. Vare sig det är fotografi, målningar eller till och med musik.
Prova nya perspektiv
Att utforska nya perspektiv är något många glömmer att göra. Så fort vi får ett stativ placerar vi kameran på det och fotograferar mer eller mindre bara från samma höjd. Om du gör det kommer du att missa många bra möjligheter.
Jag tar ofta bort kameran från stativet och utforskar området från olika höjder och vinklar. Du kan försöka sitta lågt och du kan testa stå högt. Du kan till och med klättra runt lite i jakten på rätt perspektiv. Detta låter dig se landskapet från olika vinklar och ganska ofta kommer du att hitta ett bättre perspektiv än det du såg direkt.
ISO
Ljus är en otroligt viktig faktor vid landskapsfotografering, i själva verket är det den viktigaste. Utan ljus finns det ingen bild.
ISO beskriver kamerans känslighet för tillgängligt ljus. Ju högre ISO är (en högre siffra), desto känsligare är kameran och vice versa.
När du använder en låg ISO (som 100-200) är kameran mindre känslig för tillgängligt ljus vilket innebär att den behöver längre tid för att ge en korrekt exponerad (en tillräckligt ljus) bild.
Att använda en högre ISO (som 3200) innebär att kameran är känsligare för tillgängligt ljus och den behöver kortare tid för att exponera en bild korrekt. Vanligtvis används en hög ISO när du behöver en snabb slutartid för att fånga ett rörligt motiv.
För landskapsfotografering rekommenderas det ofta att hålla sig till bas-ISO (för de flesta kameror är detta mellan 100 och 200).
När du använder en hög ISO kommer du att märka att mycket brus läggs till bilderna. För budgetkameror kan detta brus introduceras redan vid en relativt låg ISO som 400 medan toppkamerorna kan producera bilder med lågt brus upp till ISO1200 eller ännu högre.
Bländare
Bländare är den andra pelaren inom landskapsfotografering. Det är också det mest förvirrande för många, vilket är förståeligt.
Bländaren har stor inverkan på bilden och förutom att påverka ljusstyrkan på en bild så påverkar den även skärpedjupet.
Bländare kallas vanligtvis f/stops och enkelt uttryckt beskriver den storleken på ”hålet” som släpper igenom ljuset genom din lins.
Nu är det här det blir lite motsägelsefullt och förvirrande för de flesta: en stor öppning uppnås genom att använda ett lågt tal (som f/2.8) och en smal öppning uppnås genom att använda ett större tal (som f/22).
Genom att använda ett lågt f/stopp (en stor öppning) når rätt mängd ljus kamerans sensor inom en kortare tid (så att du kan förkorta slutartiden och sänka ISO).
Som nämnts påverkar bländaren även skärpedjupet.
Genom att använda en öppen bländare som f/2.8 kommer mindre av bilden att vara i fokus men de delar som är i fokus blir väldigt skarpa. Vanligtvis används en sådan bländare vid fotografering av blommor för att sudda ut bakgrunden eller vid nattfotografering när vi behöver mer ljus.
En smal bländare som f/22, å andra sidan, håller hela scenen i fokus men den är mindre skarp än med en större bländare som f/7.1 eller f/11.
Slutartid
Den tredje och sista grundläggande inställningen inom landskapsfotografering är slutartiden. Detta är också den inställning som kommer att ha störst visuell inverkan på en bild.
För att ta en bild exponeras kamerans sensor för ljuset som släpps igenom objektivets bländare under en viss tid. Det är när slutaren öppnas och stängs och det bestäms av slutartiden.
En långsam slutartid (som 1 sekund) kommer att fånga rörelse och oskärpa rörelser, men det kräver också användning av ett stativ eller en stabil yta. Eftersom kameran registrerar rörelser så länge slutaren är öppen, kommer den också att registrera kameraskakningar och rörelser gjorda av fotografen.
Tvärtom, en snabbare slutartid (som 1/500s) kommer att frysa rörelser och du kan fånga snabbt rörliga motiv utan att göra bilden suddig. Bilder som tagits med en snabb slutartid kräver inte ett stativ eftersom slutaren är öppen är så kort.
Det finns ingen korrekt slutartid i landskapsfotografering och det finns inga rekommenderade värden heller.
Varje scen kan dra nytta av olika slutarhastigheter, så att helt enkelt testa är det bästa sättet att bekanta dig med den. Efter ett tag kommer du enkelt att kunna förstå hur en justering kommer att påverka en bild.
Justera de korrekta inställningarna
Nu är det tyvärr inte så lätt som att bara justera vilken inställning du vill ha. Ja, du kan göra detta och exponeringen kommer att se OK ut men det kommer också att påverka kvaliteten på din bild.
För standard landskapsfotografering finns det två inställningar som vi vill ha fasta: bländare och ISO.
Sikta på att hålla ISO så lågt som möjligt och bländaren någonstans mellan f/7.1 och f/13.
Slutartiden är dock bättre att justera eftersom den inte påverkar bildens övergripande tekniska kvalitet. Men att använda en längre exponering kräver också användning av ett stativ, annars kommer du inte att kunna undvika kameraskakning.
Med detta sagt är varje scenario olika och du kommer snart att inse att det kommer att finnas tillfällen då du behöver använda en högre ISO och offra lite bildkvalitet för att uppnå den bild du vill ha.
Andra gånger vill du arbeta med ett större skärpedjup och för att göra det måste du öppna bländaren till något som f/2.8 – det betyder att du måste använda en snabbare slutartid och lägsta möjliga ISO, med tanke på att du fotograferar i vanligt dagsljus.