Blommor är ett naturligt fotogent ämne – ett glädjefullt uttryck av färger, texturer och former. Blom- och växtfotografering hyllar sin naturliga skönhet och är ett effektivt sätt att bli bättre på olika fotograferingsfärdigheter. Det är ett bra ställe för nybörjare att börja, men det kan också vara mycket avancerat. Det är så att säga lätt att lära sig, svårt att bemästra.
Men genom att vara uppmärksam på vinkeln, inramningen, ljussättningen och redigeringen av dina bilder kan du gå från enkla blombilder till vackra bilder av blomningar som väcker känslor och framkalla en andra blick.
Här är mina bästa tips för att fotografera blommor och få högklassiga och vackra bilder.
Fotografera En Blomma Från En Ovanlig Vinkel
Vi är vana vid att se blommor framifrån, rakt fram. Men ofta uppstår de mest intressanta blomformerna när en blomma ses i profil snarare än rakt uppifrån. Ta dig tid att verkligen studera en blomma innan du börjar fotografera den. Du kan bli förvånad över de många möjligheter som från början inte är uppenbara.
Kontrollera fokusområdena
När man tittar på ett foto tenderar betraktaren att först attraheras av färgen och sedan till de områden i bilden som är i fokus. Så de delar av blomman som är i fokus är mycket viktiga för din övergripande sammansättning. Tänk på detta när du styr selektiv fokusering genom att använda bländare och med kamerapositionering. Ju mer parallell kameran är med fokusplanet, desto mindre skärpedjupsproblem får du.
Om du inte har ett makroobjektiv, improvisera genom att använda ett förlängningsrör.
Ett förlängningsrör är ett relativt billigt rör som passar mellan ditt objektiv och kameran. Att använda ett förlängningsrör gör att de flesta objektiv kan fokusera närmare och ger bilder som har en större effektiv förstoring. Jag har skapat makrofoton av blommor av mycket bra professionell kvalitet med förlängningsrör och ett zoomobjektiv istället för ett makroobjektiv.
Beroende på vilka växter du fotograferar kan det vara en utmaning att veta vad du vill fokusera på. Välj en specifik aspekt av växten du vill visa eller leta efter sätt att bygga in växtliv i andra fotokompositioner.
Håll dina foton skarpa genom att använda ett stativ
Jag använder ett stativ för de flesta av mina makroblommorfotografering. Du vill ha en stativmodell som låter dig enkelt manövrera nära blomman och ett kulhuvud för variabel kamerapositionering. Se till att använda en fjärrutlösare med stativet (eller använd självutlösaren) istället för att trycka på slutaren själv för att undvika att kameran rör sig eller skakar. I de flesta fall bör bildstabilisering stängas av när kameran är på ett stativ. Att låsa upp din spegel kan ge betydande skärpa vid slutartider mellan 1/60 sek. och 2 sek.
Ett stativ och kabeluttag
Ett stativ hjälper till att eliminera kameraskakningar för att göra dina blom- och växtbilder skarpare. En kabelutlösare gör att du kan ta dig bort från din utrustning medan du tar dina bilder. Dra nytta av din stadiga kamera genom att leka med olika inställningar för att se hur de påverkar dina foton. Du kan också göra några riktigt coola saker med stativ. Om det är nära skymningen och du gör en lång exponering och lämnar bilden öppen i några sekunder, kan du få lite rörelse som gör att blomman ser ut som en målning.
Tänk på färg
Blomlösa växter kanske inte verkar lika färgglada och intressanta som blommande växter till en början, men tillvägagångssättet är allt. Om du vill fånga djupa smaragdgröna, tänk på hur du kan få dessa färger att dyka upp i din komposition. Eller, om du fångar de dämpade gröna växterna i öknen, spela upp de dammiga, omättade tonerna.
Leta efter detaljerna
Fokusera på ovanliga och intressanta detaljer i växterna du fotograferar och rama in din bild därefter. Om du till exempel vill fånga siluetten av en kaktus, fota på avstånd. Eller, om du fotograferar en ormbunke, överväg att ta en närbild eller makrobild.
Markera mönster och texturer
Ibland är den mest fängslande delen av växten inte formen – det är ytan på bladen, stjälkarna eller barken. Leta efter de flerskiktiga virvelmönstren i bark eller de unika ränderna på en ormplanta, till exempel, och lyft fram det.
Omfamna närbilder
Med din kameras bländare vidöppen och ett grunt skärpedjup, kommer du att fånga din växt i skarpt fokus mot bakgrunden som inte är i fokus. Var inte rädd för att leka med detta och ta närbilder eller makrobilder, som kan förvandla ditt motiv från en vardaglig bild av en växt till ett spännande abstrakt fotografi.
Val av objektiv
När det kommer till objektivval kan du inte gå fel med en mellanzoom när du först börjar med blomfotografering, särskilt om den har ett makroläge, eftersom den bredare änden är idealisk när du försöker att visa växten i sin miljö. Du kan sedan komma rakt in på detaljer med den motsatta änden av brännviddsskalan, fotografera med en bred bländare vald för att göra bakgrunden suddiga.
Det ultimata blomfotograferingsobjektivet innehåller allt från en ultravid zoom till ett 300 mm telefoto och inte att förglömma ett 100 mm makro, förstås. Det bredaste möjliga objektivet är bra för att få maximalt skärpedjup medan arbetshästobjektivet måste vara 100 mm makrot som backas upp av ett 300 mm telefoto för den ultimata bakgrunden. Inte att glömma, naturligtvis, något för att täcka medelstora intervallet.
Vilket objektiv du än väljer är det den valda bländaren som har stor påverkan på hur ditt blomfoto blir. För liten och bakgrunden blir för fokuserad, konkurrerar med huvudmotivet men blir den för bred kanske det inte finns tillräckligt med detaljer för att få bilden att fungera.
För miljömässiga växtporträtt, placera kameran en lång bit ner för att fånga några detaljer i bakgrunden, men lämna det fortfarande lite ur fokus så att motivet kan sticka ut väl. Med ett vidvinkelobjektiv prova f/8 som utgångspunkt och kom alltid ihåg att kontrollera med förhandsgranskningsknappen för skärpedjup.
Om växten kan ramas in mot en vanlig sektion av bakgrunden kan det vara möjligt att stanna rakt ner och fokusera med hjälp av den hyperfokala avståndsskalan på linshylsan, vilket gör allting krispigt skarpt.
För detaljbilder kan det vara bäst att öppna upp en touch. Återigen genom att kontinuerligt kontrollera skärpedjupet med förhandsgranskningsknappen är det möjligt att stänga den slutliga bilden. Med en längre lins, 100 mm och uppåt, prova att öppna brett och rikta in sig på en viss del av blommans anatomi, så att kronbladen tappar bort sig i ett hav av färgglad oskärpa. Denna bildstil kanske inte är till någon användning för identifieringsändamål men kan hjälpa till att berätta historien om varför du fann just den blomningen värd att fotograferas.
Kompositionstips
För att bygga upp en användbar samling, se till att du fotograferar alla aspekter av växten framför dig, och täcker allt från den perfekta inspelningen som visar alla viktiga aspekter i skarpa detaljer, individuella bilder av identifierande funktioner och bilder som länkar den till dess speciella livsmiljö. Försök att berätta hela historien om växten och dess plats, inte att förglömma de pollinerande insekterna som surrar runt kronbladen.
Val av vinkel är av största vikt för att uppnå alla dessa mål. Innan du ens monterar din kamera på stativet, vandra runt i växten och titta på den från alla håll genom olika linser och på olika nivåer. Du kommer förmodligen att upptäcka att en position nära plantans tänkta ögonhöjd ger bäst resultat.
När ska du ta dina bilder
Vi har alla hört att de bästa dagarna att fotografera är när det är lätt molninghet med en slöja av höga moln som skär kontrasten men släpper igenom mycket ljus. Och visst ska det inte blåsa… alls! Om vi skulle vänta på dessa perfekta förhållanden skulle vår utrustning samla damm under större delen av året. Hemligheten är att hitta ett sätt att göra det bästa av allt som Moder Natur erbjuder. Perfekta dagar kommer att hända, men håll inte andan.
Om det regnar, fota regndroppar och när det blåser, gör något av rörelsen med en lång slutartid eller vänta på ett lugn i vinden.
Du kan alltid hitta kreativa sätt att fotografera blommor även om det betyder att du får blöta knän eller vänta på att vinden ska sakta ner till en försiktig viskning.
Strålande sol kan vara svårast att arbeta med eftersom det ger för mycket kontrast och för många skuggor. Lösningen kan ligga i olika former av ljusmodifierare. Reflektorer är idealiska för att studsa tillbaka ljuset på skuggade kronblad, eller för att lyfta fram undersidan av en växt och diffusorer är perfekta för närbilder, men för bästa effekt måste diffusionsmaterialet placeras praktiskt taget ovanpå växten.
När du arbetar i skuggade områden, använd upplättningsblixt som avfyras genom en diffusionsskärm med skärmen placerad närmare motivet än blixten
En snabb lösning är enkel utfyllnadsblixt med intensiteten sänkt med cirka två tredjedelar, men effekten kan vara något oförutsägbar och inte helt naturlig, men om bilden är så viktig, prova det. Ett polariserande filter kan också hjälpa till att bli av med den blå färgen som orsakas av en stålig het himmel.
Lär dig att arbeta med ljus
Ljus är ett av de viktigaste elementen i alla delar av fotografi och nyckeln till vackra blombilder. Precis som vi behöver sakta ner och lära oss se för att hitta intressanta motiv måste vi också lära oss att känna igen kvaliteten och ljusriktningen som är bäst lämpad för att fotografera blommor.
Generellt sett vill man fotografera blommor i mjukt, diffust ljus. Även om det finns några undantag när det kan vara vackert att använda starkt solljus i motljus, vill du undvika de hårda höjdpunkterna och djupa skuggorna som starkt ljus ger.
Jag gillar att fotografera i vad jag kallar ljust mulet, ett lager av moln verkar för att sprida solen men tillför tillräckligt med ljus för att ge blommorna liv och lägga till skulpturala detaljer. Tidigt på morgonen när solen står lågt på himlen är den perfekta tiden att få detta mer dämpade ljus och det lägger också till ett annat viktigt element, sidoljus.
Sidoljus kommer att verka för att få fram detaljer och textur i dina blommor och få dem att se mer tredimensionella ut. Sidoljus kommer effektivt att göra allt arbete åt dig, väldigt lite efterbearbetning behövs för att få blomman att leva. Du kan få samma vackra ljus sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Det är alltid viktigt att ha med sig en diffusor och en reflektor när man fotograferar i starkare ljus.
Var uppmärksam på din bakgrund
Bra, rena bakgrunder är avgörande för ett vackert blomporträtt. En rörig, distraherande bakgrund kan förstöra en bild och dra ögat bort från huvudmotivet. Nyabörjarfotografer är ofta så fascinerade av att fånga själva blomman att de glömmer att vara uppmärksam på bakgrunden. Många människor tycker att denna aspekt av att fotografera blommor är den mest utmanande. Här är några tips för att få det rätt i kameran så att du inte behöver göra mycket efterbearbetningsmagi för att korrigera en dålig bakgrund.
Lär dig att positionera dig själv. Innan du ställer in din bild eller sätter kameran på ett stativ, titta genom linsen och flytta runt. Se vad som händer med din bakgrund. Genom att flytta bara en bråkdel av en tum kan du helt ändra en bakgrund, eliminera en ljus punkt av ljus eller distraherande element. Välj blommor som har mörkare lövverk och renare bakgrunder eller bakgrunder som är på avstånd.
Använd bländare för att styra din bakgrund. Detta kan kräva lite experimenterande och kunskap om ditt objektiv. Det är en fråga om att välja precis rätt bländare som kommer att få de viktiga delarna i din blomma i fokus och få din bakgrund till en till oskärpa – ju lägre bländare är, desto mer oskärpa får du i bakgrunden. Träna på att välja mellan dina bländare och undersök dem sedan på din datorskärm.
Välj ett objektiv som hjälper dig att skapa en vacker bakgrund. Detta är en av många anledningar till att jag älskar att fotografera med 56mm och 85mm objektiv. Den inbyggda konsteffekten i linserna skapar vackra, lätta bakgrunder. Samma koncept gäller för att använda ett makroobjektiv med längre brännvidd som t.ex. ett 180 mm. Jag sträcker mig ofta efter min 180 mm för att skapa vackra bakgrunder som kan vara svårare att kontrollera med mitt 100 mm makro.
Slutligen, flytta helt enkelt in och ta bort din bakgrund helt och hållet. Som makrofotograf tycker jag om att arbeta väldigt nära mina motiv för att få ögat till de små detaljerna i naturen. Jag kommer att flytta in nära och ta bort all bakgrund från bilden. Genom att flytta in hjälper jag till att rikta ögat mot det jag vill att betraktaren ska se och det kan skapa en väldigt slagkraftig bild.