Om du någonsin har undrat vad är skärpedjupet när du tar bilder, eller hur du förstår skärpedjupet när det kommer till fotografering, har du kommit till rätt ställe. Definitionen av skärpedjup är avståndet mellan de närmaste och längsta objekten i en bild som ser skarpa ut.
Vad detta betyder är att skärpedjupet är det område av din bild som är helt klart för tittarens öga. Du kan ha ett smalt skärpedjup eller stort skärpedjup beroende på vilken typ av bild du vill ta.
För att förstå detta lite bättre, kom ihåg att det alltid finns en enda fokuspunkt i varje bild. Men framför och bakom brännpunkten finns det zoner som antingen kan visas i fokus eller suddiga. Dessa zoner kan vara små, som i ett smalt skärpedjup där bara motivets omedelbara omgivning är fri. Zonerna kan också vara breda, med större delen av fotot i fokus.
Varför är skärpedjupet viktigt?
Skärpedjup är otroligt viktigt eftersom det kommer att få din fotografering att sticka ut. Genom att ha förmågan att avgöra vad som är i fokus och vad som inte är det öppnar du upp dörren för mer konstnärliga bilder, mer sofistikerad fotografering och en mer imponerande portfolio. Om du verkligen vill bli en professionell fotograf måste du lära dig att framhäva vissa delar av dina fotografier samtidigt som du ignorerar andra. Det här är vad skärpedjup handlar om.
Olika skärpedjup
Om du vill ta en bild med hela bilden skarp från framsidan till baksidan behöver du ett djupt skärpedjup. Detta är det mest populära när det kommer till landskapsfotografering – när du behöver visa upp varenda detalj i en scen. Det är samma sak för arkitekturfotografering, vardagsfotografering och allt annat där varje aspekt av bilden är viktig.
För ett smalt skärpedjup, även kallat grunt skärpedjup, drar du uppmärksamheten till bara en del av fotografiet medan resten är suddigt. Inte suddig på ett dåligt sätt, mer som en krämig oskärpa med bakgrunden slät.
Ett grunt skärpedjup används nästan alltid för porträttfotografering, för makrofotografering och för allt annat där du har ett speciellt motiv som du vill ha tydligt samtidigt som du ignorerar bakgrunden och förgrunden.
Hur bestämmer du skärpedjupet?
Det är svårt att faktiskt säga vad ditt skärpedjup är när du tar bilder. Lyckligtvis har de flesta moderna DSLR-kameror en förhandsgranskningsknapp som visar skärpedjupet. Medan du tittar genom sökaren trycker du bara på knappen så visar kameran dig hur bilden kommer att se ut.
Du kan också använda livevy för att förhandsgranska skärpedjupet. Eller om du är intresserad av att mäta skärpedjupet själv, kan du alltid använda en speciell miniräknare online för att bestämma det exakta skärpedjupet du använder. Du kan också ladda ner appar till din telefon som hjälper till att beräkna skärpedjupet.
Hur ändrar du skärpedjup i fotografering?
Du kan ändra skärpedjupet på några olika sätt när du tar bilder. Du kan ändra bländaren, du kan flytta kameran så att den är närmare eller längre från motivet och du kan leka med objektivets brännvidd.
Justera bländare
Bländaren är din kameras öga, öppningen genom vilken ljus passerar och kommer in i din kamerasensor. När din bländare är stor släpper den in mer ljus. När din bländare är smal och begränsad kommer mindre ljus in i kamerasensorn. Denna enstaka inställning är en av de viktigaste att förstå när det gäller att producera olika skärpedjup.
Stora bländare är bättre för att producera korta skärpedjup. När ögat på din kamera är vidöppet skapar du en bakgrundsoskärpa i bilden samtidigt som du bara håller ditt mål helt i fokus. Kom bara ihåg att ju lägre F-stopp, desto större bländare.
För att skapa ett djupt skärpedjup, använd bara en mindre bländare (ett högre F-stopp). Genom att ha kameraögat stängt nästan helt, får du ett kristallklart fotografi från framsidan till baksidan utan oskärpa.
Kameraavstånd
Avståndet mellan din kamera och motivet spelar en stor roll för skärpedjupet. Ju närmare du har kameran riktad mot ditt motiv, desto mindre skärpedjup blir.
Tänk på det här som dina egna ögon. Om du kommer extremt nära något fokuserar dina ögon bara på det motivet och resten av din syn är suddig. Det fungerar likadant med kameror. När din lins är bara tum från ett motiv, kommer motivet att vara tydligt medan allt annat är en fläck i bakgrunden.
Men om du håller kameran på ett bra avstånd, kommer ditt motiv och allt annat på bilden att se skarpt ut. Det är samma sak om du stod i kanten av rummet och tittade på någon på andra sidan; de kommer att vara helt i fokus. Om du tar en bild från samma avstånd blir skärpedjupet detsamma.
Tänk på att att flytta kameran egentligen bara fungerar med små motiv som föremål och människor. Även om du flyttar kameran bara några tum närmare ditt motiv, kan det dramatiskt ändra skärpedjupet.
När du tar bilder av byggnader, landskap och andra motiv ute i naturen har du inte riktigt möjlighet att flytta kameran några tum för ett annat skärpedjup. Det är därför du nästan alltid har ett djupt skärpedjup när du tar bilder av stora miljöer.
Brännvidd
Det sista sättet att manipulera skärpedjupet är genom att ändra brännvidden. Till exempel har ett vidvinkelobjektiv en kort brännvidd och kommer alltid att erbjuda ett djupare djupfält. Ett teleobjektiv har en lång brännvidd och ger ett grunt skärpedjup.
Men det finns lite av ett knep här. Skillnaden är bara märkbar om du fotograferar på samma avstånd. Med ett vidvinkelobjektiv har du alltid ett klart skärpedjup med hela bilden perfekt i fokus. Men när din brännvidd blir längre, blir området runt motivet hela tiden suddigare samtidigt som motivet i sig blir skarpare.
De flesta vidvinkelobjektiv är runt 70 mm. När du ökar brännvidden upp till 100 mm, 130 mm och till och med 200 mm blir ditt motiv större, mer i fokus och mer detaljerat. Skärpedjupet blir smalare och smalare tills bara ditt motiv är tydligt synligt på bilden.
Påverkar kamerastorlek skärpedjup?
En sak som många utelämnar när de pratar om skärpedjupet är den faktiska storleken på din kamerasensor. Kameror som har mindre sensorer har också mindre linser, vilket ger dem ett naturligt större skärpedjup. Det är när du jämför en sådan kamera med en med en stor sensor i full storlek.
Detta är den främsta anledningen till att det är nästan omöjligt att ändra skärpedjupet med en smartphonekamera eller bara en vanlig peka-och-klicka-kamera. Dessa enheter har utomordentligt små sensorer, som bara fungerar för att ge ett stort skärpedjup. Du kan inte riktigt ändra inställningarna för att få ett smalt skärpedjup eftersom kamerasensorn helt enkelt är för liten.
Om du någonsin har försökt att bli kreativ med din telefonkamera är detta en av anledningarna till att det känns så begränsat. Du kan inte använda selektiv fokusering för att framhäva vissa delar av bilden. Visst, du kan röra dig närmare ditt motiv, men det finns inget riktigt sätt att ändra brännvidden eller få ett grunt skärpedjup.
Slutgiltiga tankar
För att sammanfatta vad vi har lärt oss idag kan skärpedjupet i fotografering beskrivas som det område av en bild som är helt i fokus. Skärpedjupet ändras baserat på bländare, din närhet till motivet och objektivets brännvidd.
När du väl förstår hur skärpedjupet kan manipuleras kommer du att kunna ta mycket mer kreativa bilder. Men det här är något du behöver träna i verkligheten. Att lära sig om det online är en sak, men att gå ut och ta olika bilder och bråka med skärpedjupet är det enda riktiga sättet att bli bättre som fotograf.
Kom bara ihåg att om du vill leka med skärpedjup så behöver du en riktig kamera som en DSLR eller en spegellös modell. Smartphones fungerar helt enkelt inte när det gäller att vara kreativ med skärpedjup.
Vi rekommenderar att du tar med dig ett vidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv på din nästa fotograferingsutflykt, och sedan tränar du med en mängd olika motiv på olika avstånd och använder olika bländare.