Hur många gånger har du försökt ta bilder av en underbar solnedgång eller soluppgång bara för att bli besviken när resultaten inte var i närheten av så spektakulära som du hade hoppats? Eller så spektakulärt som när du såg solnedgången med dina egna ögon?
Alltför ofta verkar bilder helt enkelt inte återskapa dessa magnifika färger på himlen.
För att förbättra dina chanser att ta den där fantastiska bilden hjälper det först att ha en förståelse för några grundläggande fotograferingskoncept. Att vara förberedd är också nyckeln. Innan du ger dig ut, se till att du vet hur du använder din kamera och, naturligtvis, vilken tid solen går upp och går ner.
Gör en snabb sökning efter soluppgångs-/solnedgångstider, eller om du vill vara riktigt exakt om det, ladda ner en smartphone-app som inte bara kan berätta för dig soluppgångs-/solnedgångstider utan också beräkna exakt var solen kommer att vara vid horisonten baserat på din plats. Om du har en chans att spana in din plats i förväg kommer det också att hjälpa dig att avgöra var du ska vara och när du ska vara där för att nå skottet.
Här är fler tips för att ta bättre soluppgångar och solnedgångar. När du tar bilder av soluppgångar och solnedgångar, var försiktig så att du inte tittar direkt på solen genom sökaren på din kamera. Att göra det kan orsaka permanent skada på dina ögon.
1. Välj en låg till medelhög ISO
När du fotograferar en soluppgång eller solnedgång vill du i allmänhet använda en ISO-inställning på lågt till mellanområdet, som 200, 400 eller 800. Under soluppgången eller solnedgången är det mindre tillgängligt ljus än mitt på dagen, så att välja en av dessa ISO-inställningar snarare än den lägsta möjliga (som vanligtvis är 100 på de flesta kameror) kommer att ge dig lite spelrum när du väljer din bländare och slutartid samtidigt som den ger en bild av hög kvalitet.
Håll din ISO så låg som din kamera tillåter för att minimera brus. Fota för ISO 100, om du kan. Det är frestande att använda en högre ISO för att kompensera för lägre ljusförhållanden. Men det är precis därför du bör använda ett stativ och en avtryckarkabel för att sakta ner din slutarhastighet för att låta mer ljus träffa din kamerasensor.
2. Välj en hög bländare
För de flesta landskapsbilder vid soluppgång och solnedgång vill du använda en medelstor till liten bländare. Någonstans mellan f/8 – f/16 är ett bra räckvidd. Även om ditt motiv och effekten du siktar på kommer att diktera denna kamerainställning.
Genom att använda det här bländarintervallet kan du hålla mer av det som finns i din bild i fokus. Så om du inkluderar solen i ditt foto kan en högre bländaröppning göra att du kan fånga solstrålar.
Även om slutartiden är viktigare, kan du alltid sätta din kamera i slutarprioritetsläge. Om du gör detta låter din kamera bestämma hur stor eller liten den ska göra din bländare när du manuellt väljer din slutartid.
De flesta väljer att använda en hög bländare, som f/11, f/16 eller högre, när de tar solnedgångsbilder. Detta möjliggör större skärpedjup (zonen i en bild som visas i fokus) så att allt från förgrunden till bakgrunden kommer att vara skarpt i fokus. Det finns dock ingen regel mot att sänka bländaren för att uppnå en viss kreativ effekt.
Om du vill göra bakgrunden suddig och få all uppmärksamhet till ett motiv i förgrunden, fortsätt och ställ in bländaren låg, som f/4 eller ännu lägre. Lek med olika bländare och se vad du får. Läs mer om bländare.
3. Bestäm en slutartid
Med din ISO och bländare inställda är det dags att välja den slutartid som ger dig en korrekt exponering. Håll ett öga på din ljusmätare medan du justerar slutartiden och när den visar ”0” säger den att exponeringen är korrekt. För att göra detta riktigt enkelt, sätt din kamera i bländarprioritetsläge (om den har det) och din kamera kommer automatiskt att välja den slutartid som fungerar bäst för en korrekt exponering.
Det här är kamerainställningen som kommer att variera mycket beroende på om du använder filter med neutral densitet. Men i allmänhet, under soluppgångsfotografering, ju ljusare solen blir när den går upp, desto snabbare slutartid måste du använda. Och under solnedgångsfotografering, ju svagare solen blir, desto långsammare slutartid måste du använda.
Om du använder ett stativ kan du sakta ner din slutarhastighet så lågt som du vill. Men om du fotograferar handhållet skulle jag inte gå mycket under 1/80 sekund. Annars kommer du att göra bilden suddig på grund av kameraskakning.
Tänk också på att om din slutartid blir för låg kan du behöva ett stativ för att förhindra suddighet orsakad av att du skakar dina händer. Den allmänna riktlinjen för att bestämma den lägsta användbara handhållna slutartiden är att titta på objektivets brännvidd och använda ett stativ för alla slutartider som är lägre än den siffran. Till exempel, om ditt objektiv har en brännvidd på 50 mm, bör du kunna fotografera på 1/50 av en sekund utan att handskakningen blir suddiga, men du vill använda ett stativ för hastigheter som är lägre än så. Lär dig mer om slutartid.
4. Exponering
Att lita på kamerans ljusmätare för att få den bästa bilden kan ibland ge mediokra resultat, särskilt under soluppgången eller solnedgången när du försöker exponera för den skarpa solen vid horisonten och mörkare motiv i förgrunden. För att få bästa exponering, prova en teknik som kallas bracketing. Bracketing innebär att du tar flera bilder exponerade över och under vad din kamera föreslår.
5. Använd regeln om tredjedelar och ledande linjer
En välkomponerad bild ordnar alla visuella element, inklusive solen och andra saker, som träd, moln eller människor, så att de tilltalar ögat, berättar en historia och/eller väcker en viss känsla.
Kompositionstips
Här är ett par sätt att förbättra kompositionen av dina foton:
Använd tredjedelsregeln
Tredjedelsregeln är en grundläggande kompositionsteknik och ett enkelt sätt att förbättra dina bilder. För att använda den behöver du helt enkelt mentalt dela upp din bild i tredjedelar vertikalt och horisontellt med rutnät och placera motivet/objekten på ditt foto antingen längs linjerna eller i skärningspunkten mellan två linjer.
Detta kommer att skapa en mer balanserad och visuellt intressant bild. För att göra detta riktigt enkelt låter många kameror dig visa ett rutnät i sökaren och/eller på LCD-skärmen så att du snabbt kan komponera bilder med tredjedelsregeln i åtanke. Till exempel, istället för att komponera ett soluppgångs- eller solnedgångsfoto så att horisonten skär över mitten av bilden, försök att ta bilden med horisonten längst ner eller översta tredjedelen. Lek med att placera den ljusaste eller mest färgstarka platsen till höger tredje eller vänster tredjedel.
Använd ledande linjer
Att noggrant komponera linjer i dina bilder är ett kraftfullt sätt att dra tittarens uppmärksamhet på huvudmotivet och skapa en känsla av rörelse genom bilden. När du till exempel tar en soluppgångsbild, tänk på hur du kan använda träd i en skog, ett fält med högt gräs, slingriga moln eller en slingrande stig för att leda betraktarens öga genom bilden till solen vid horisonten.
6. Fokusera manuellt
När du tar bilder mot solen kan den intensiva belysningen ibland göra att kamerans autofokus kämpar för att låsa sig vid något. Om din kamera tillåter dig att göra det, byt till manuell fokus så att du kan se till att du får en perfekt skarp bild.
De bästa kamerainställningarna för solnedgång och soluppgång
Ljuset förändras så snabbt på morgonen och kvällen. Så kamerans inställningar för soluppgång och solnedgång du använder beror på om du använder neutrala densitetsfilter eller inte. Men generellt sett måste du lära dig hur du använder dessa kamerainställningar för soluppgång och solnedgång för att nå dina bilder.
7. Vitbalans
Det här är en inställning som jag vanligtvis lämnar på Auto-inställning. Lightroom och Photoshop gör det otroligt snabbt och enkelt att justera färgbalansen efter dina önskemål. Så det här blir en inställning mindre du behöver oroa dig för. Men om du är helt sugen på att göra allt manuellt, välj då en varmare färgtemperaturinställning som 5600k – 6500k.
8. Välj rätt tidpunk
Först och främst, förstå naturen hos en solnedgång. Ljuset kommer att vara varmt och gyllene i minuterna innan solen sjunker under horisonten och är perfekt för porträtt och landskap badade i glödande solljus. Men det är efter att solen försvunnit under horisonten, i skymningen, som himlen börjar lysa upp med livliga röda och apelsiner som gör höstens solnedgångar anmärkningsvärda. Se till att du är redo att fotografera när solen försvinner eftersom du bara kan ha ett 15-minutersfönster där ljuset är som bäst.
Och om du vill fotografera medan solen fortfarande syns på himlen är det bäst att gömma den bakom ett föremål i förgrunden – vare sig det är en person, en byggnad eller ett träd. Detta kommer inte bara att hjälpa till att undvika en överexponerad plats utan det ger också ett intressant kompositionselement. Det är ett perfekt val när solen inte riktigt har gått ner.
9. Välj en perfekt plats
Visst, bara himlen är vacker. Men det som verkligen gör en solnedgångsbild speciell är sammanhanget som omger den. Ofta kan det vara ett landskap, strukturer eller människor i siluett. Ett annat bra alternativ är allt upplyst, till exempel en gatubild eller landskapsbelysning som kommer att lysa i harmoni med himlen. Vad du än väljer är det viktiga att ta med något utöver den vackra himlen om du vill göra ett riktigt vackert fotografi.